Πρόταση ενός διδακτικού μοντέλου για τον εμπλουτισμό του αναλυτικού προγράμματος Φυσικής Αγωγής - ΔΑΝΙΑ ΑΣΠΑΣΙΑ (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2019)
Σύγχρονες έρευνες από τον τομέα διδασκαλίας της Φυσικής Αγωγής (ΦΑ) αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή αυστηρά αναπαραγωγικών μοντέλων που εστιάζουν μονομερώς στην εξάσκηση και την αξιολόγηση δεξιοτήτων, αποτελούν εμπόδιο για την ενίσχυση της συμμετοχής και των ιδιαίτερων ικανοτήτων των μαθητών. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση του μοντέλου Teaching Games for Understanding (TGfU) (Bunker & Thorpe, 1982), ενός μαθητοκεντρικού μοντέλου διδασκαλίας της Φ.Α. που βασίζεται στο αναπτυξιακά τροποποιημένο παιχνίδι και μέσω αυτού θέτει στο προσκήνιο την κατανόηση και τη λήψη αποφάσεων ως βασικές προϋποθέσεις σκόπιμης και συναφούς μάθησης. Υπό το πρίσμα των σχέσεων μαθητή, εκπαιδευτικού και αναλυτικού προγράμματος, το μοντέλο TGfU παρουσιάζεται ως μέρος ενός πολυπαραγοντικού προγράμματος εμπλουτισμού της ΦΑ, το οποίο επενδύει στη χρήση παιδαγωγικά τεκμηριωμένων πρακτικών οργάνωσης και διδασκαλίας του μαθήματος. Επιπλέον, η δομή του προτεινόμενου προγράμματος αναλύεται με βάση το τριαδικό μοντέλο του Renzulli (1978), προκειμένου να αναδειχθεί η δυναμική αξιοποίησής του στην εκπαίδευση μαθητών τυπικού πληθυσμού, καθώς και μαθητών με ιδιαίτερες ικανότητες και ταλέντα.