Στάσεις και απόψεις στελεχών εκπαίδευσης των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολειών: Διερεύνηση πλαισίου για την υποστήριξη των χαρισματικών μαθητών - ΠΑΛΙΒΑΚΟΥ ΕΙΡΗΝΗ; ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ ΕΙΡΗΝΗ; ΚΟΥΜΕΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2019)
Στην παρούσα εργασία θα διερευνηθεί το ζήτημα των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και η σχέση τους με τους χαρισματικούς μαθητές. Γίνεται παράθεση των βασικών χρονικά περιόδων αναμόρφωσης και μετασχηματισμού του νομικού πλαισίου λειτουργίας των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης στις συγκεκριμένες σχολικές δομές. Σύμφωνα με τη χρονολογική διάκριση που πραγματοποιήθηκε, παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά που αφορούν τη λειτουργία και την οργάνωση των Πρότυπων και Πειραματικών σχολείων και μελετώνται διαφορές που σχετίζονται με τον τρόπο εισαγωγής, την επιλογή του εκπαιδευτικού δυναμικού και του θεσμού της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και τέλος τη θέσπιση και εφαρμογή εκπαιδευτικών καινοτομιών. Η παρούσα εργασία εστιάζει στις απόψεις και στάσεις στελεχών εκπαίδευσης που υπηρέτησαν και υπηρετούν στα σχολεία αυτά. Ως μεθοδολογικό εργαλείο για την καταγραφή των απόψεων χρησιμοποιήθηκε η συνέντευξη από τέσσερεις διευθυντές αυτών των σχολικών μονάδων. Παρατίθεται σχολιασμός των απόψεών τους αναφορικά με τις αλλαγές που έχουν βιώσει, τα αποτελέσματα που έχουν διακρίνει και την αξιολογική κρίση που υφίστανται στα πλαίσια λειτουργίας του θεσμού των Πρότυπων και Πειραματικών και τη σχέση των σχολείων τους με τους χαρισματικούς μαθητές. Επίσης, διερευνάται ο ρόλος και η συμβολή τους στην ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στην εισαγωγή των καινοτομιών, στην ανάδειξη της αριστείας, καθώς και στην δυνατότητα υποστήριξης των χαρισματικών μαθητών.