Το παιδικό ιχνογράφημα της οικογένειας σε δράση (kinetic drawing family test), ως ψυχομετρικό - διαγνωστικό εργαλείο. - Δεληγιάννη Αργυρώ (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016)
Το παιδικό ιχνογράφημα αποτελεί ένα ψυχομετρικό-διαγνωστικό εργαλείο που θεμελιώθηκε και εξελίχτηκε από πλήθος επιστημόνων, που υποστήριξαν ότι η παιδική ζωγραφιά αποτελεί καθρέφτη του ψυχικού κόσμου των παιδιών, των συναισθημάτων και των εμπειριών τους. Η παρούσα εργασία εξετάζει ένα πιο στοχευμένο παιδικό ιχνογράφημα, το παιδικό ιχνογράφημα της οικογένειας σε δράση, του οποίου η θεωρητική διατύπωση έγινε από τους Burns και Kaufman (1970). Η διαφορά του συγκεκριμένου τεστ από το παραδοσιακό ιχνογράφημα της οικογένειας είναι η προσθήκη της κινησιολογίας στη ζωγραφιά. Η ενσωμάτωση της κίνησης σε αντίθεση με τη στατική αναπαράσταση των φιγούρων, ενεργοποιεί τα αισθήματα του παιδιού σε σχέση με τον εαυτό του, με το χώρο και με τα υπόλοιπα άτομα της οικογένειας. Έτσι προκύπτουν στοιχεία για την ποιότητα και το περιεχόμενο των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας. Στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν πολλές μελέτες όπου χαρακτηρίζουν το εν λόγω ιχνογράφημα ως μια προβολική τεχνική της τρέχουσας συναισθηματικής κατάστασης του παιδιού, η οποία αποτελείται από τρία στάδια, τη δημιουργία, την προσθήκη στοιχείων και τη βαθμολόγηση του σχεδίου. Απόρροια της επακόλουθης επεξεργασίας είναι η εξαγωγή καίριων συμπερασμάτων σχετικά με το γνωστικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο του παιδιού, που αφορά κυρίως σε προβλήματα απομόνωσης, σκέψης, προσοχής, επιθετικής συμπεριφοράς κ.ά.