Αξιολόγηση της ανάγνωσης στην προσχολική εκπαίδευση: Πεποιθήσεις νηπιαγωγών - Κωστοπούλου Αγγελική (Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημών Εκπαίδευσης, 2016)
Περίληψη Διαφορετικές προσεγγίσεις παρουσιάζονται στη βιβλιογραφία για την αποτελεσματική χρήση της αξιολόγησης στην προσχολική εκπαίδευση. Σύμφωνα με τους Bertram and Pascal (2002) «η είσοδος μαθησιακών στόχων και δεικτών γνώσης είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ενισχύσει τις μαθητικές επιδόσεις. Οι μαθητικές επιδόσεις, από την άλλη, περιορίζονται σε ό,τι μπορεί να μετρηθεί. Αλλά, ότι μπορεί να μετρηθεί δεν αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα της προσχολικής εκπαίδευσης»(σ.88) Σε αυτή την παρουσίαση θα συζητηθεί μέρος των αποτελεσμάτων μιας ερευνητικής μελέτης, σχετικά με τις πεποιθήσεις για τη διδασκαλία της ανάγνωσης νηπιαγωγών που εργάζονται σε διαφορετικά είδη νηπιαγωγείων. Συγκεκριμένα, νηπιαγωγών που τα νηπιαγωγεία τους υπάγονται σε δημόσια δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγών που εργάζονται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, και σε νηπιαγωγούς που εργάζονται σε Reception Classes σε δημόσια δημοτικά σχολεία. Ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις και μη συμμετοχική παρατήρηση ήταν οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή των δεδομένων. Η μελέτη έδειξε ότι οι παιδαγωγοί που εργάζονται σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς θεωρούσαν την αξιολόγηση ως μια εξελικτική διαδικασία και εναντιώνονταν σε όποια μορφή τυπικής αξιολόγησης. Αντίθετα, όσοι εργάζονταν σε νηπιαγωγεία που υπάγονταν σε δημόσια σχολεία και Reception Classes αντιμετώπιζαν αυξανόμενες απαιτήσεις να αξιολογήσουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στους μαθητές τους, όπως αυτά παρουσιάζονται στο αναλυτικό πρόγραμμα. Αυτές οι διαφορές στους ρόλους των νηπιαγωγών φαίνεται ότι σχετίζονται με σημαντικές διαφορές αναφορικά με τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές που ακολουθούν αναφορικά με την αξιολόγηση της ανάγνωσης.