Η εφαρμογή της Περιγραφικής Αξιολόγησης σε μαθήματα Φυσικών Επιστημών Γυμνασίου


Δημοσιευμένα: Μαΐ 6, 2016
Μαρία Βλάχου
Περίληψη

Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ο τρόπος αξιολόγησης των μαθητών Γυμνασίου καθορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα με αριθμό 409 του 1994. Σύμφωνα με αυτό, στο τέλος κάθε τριμήνου οι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν έναν αριθμητικό βαθμό (0-20) για τις ακαδημαϊκές επιδόσεις κάθε μαθητή, ενώ συμπληρωματικά μπορούν να παραδώσουν και μια κάρτα Περιγραφικής Αξιολόγησης όπου θα αναφέρεται η προσπάθεια του μαθητή, το ενδιαφέρον του, η ανάπτυξη πρωτοβουλιών και οι δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε.

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει τον σκοπό, την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της Περιγραφικής Αξιολόγησης στα μαθήματα φυσικών επιστημών, σε ένα ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας. Για την εξέταση των ερευνητικών ερωτημάτων επιλέχθηκε η ποιοτική ερευνητική μέθοδος της μελέτης περίπτωσης (case study), ενώ τα δεδομένα συλλέχθηκαν με ημικατευθυνόμενες συνεντεύξεις από πέντε εκπαιδευτικούς φυσικών επιστημών.

Από τα ευρήματα της έρευνας προέκυψε ότι ο σκοπός της Περιγραφικής Αξιολόγησης είναι κυρίως να παρέχει μια περιγραφή του μαθησιακού προφίλ των μαθητών και δευτερευόντως να εντάξει τους μαθητές στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης. Όσον αφορά την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της μεθόδου, οι συμμετέχοντες εμφανίζονται ικανοποιημένοι με τις πρακτικές αξιολόγησης που ακολουθούν για τη συλλογή δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικών με το ακαδημαϊκό προφίλ κάθε μαθητή. Ωστόσο, η πλειονότητα των συμμετεχόντων εμφανίστηκε διστακτική αναφορικά με την κοινή κατανόηση και ερμηνεία των κριτηρίων αξιολόγησης από όλους τους ενδιαφερόμενους και την αποτελεσματικότητα της μεθόδου αναφορικά με τους διαμορφωτικούς της σκοπούς.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Μαρία Βλάχου