Πραγματολογία και προβλήματα λόγου – τρόποι αντιμετώπισης


Δημοσιευμένα: Μαΐ 6, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
πραγματολογία διαταραχές επικοινωνίας φύλο πρόληψη αντιμετώπιση
Ζωή Ζαχάκου
Περίληψη

Η επικοινωνία μας με τους άλλους ανθρώπους είναι αυτή που μας καθορίζει από τα πρώτα λεπτά κιόλας της ζωής μας. Διαφορετικοί τρόποι επικοινωνίας από διαφορετικούς ανθρώπους σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο, συχνό είναι το φαινόμενο άνθρωποι να μην μπορούν να επικοινωνήσουν: να μην κατανοούν τα λεγόμενά των άλλων, να μη μπορούν να εκφράσουν αυτό που επιθυμούν να πουν ή ακόμα και να παρανοούν αυτά που τους λέγονται.

Για την κατανόηση του προβλήματος αυτού στην παρούσα αναπτύσσεται συνοπτικά το τι είναι η γλωσσολογία και τι η πραγματολογία, ώστε να γίνει αντιληπτή μια από τις βασικές αιτίεςτων προβλημάτων επικοινωνίας: η αδυναμία ή και η απουσία πραγματολογικής ικανότητας, καθώς και το αν υπάρχουν – και ποιες είναι αυτές – διαφορές στον πραγματολογικό τομέα ανάλογα με το φύλο. Ολοκληρώνοντας, παρουσιάζονται τρόποι πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των πραγματολογικών αυτών αδυναμιών.

Συμπερασματικά, η κατάκτηση της πραγματολογίας συμβάλλει σημαντικά στην ικανότητα της επικοινωνίας ανεξάρτητα από το φύλο καιεπομένως,προλαμβάνουμε και αντιμετωπίζουμε έγκαιρα τις δυσκολίες που προκύπτουν ανάλογα με την ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού κι όχι ανάλογα με το φύλο του. 

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Ζωή Ζαχάκου

Φιλόλογος – Γλωσσολόγος με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή