Μαθησιακές Δυσκολίες και Σχολικός Εκφοβισμός


Δημοσιευμένα: Μαΐ 6, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
σχολικός εκφοβισμός μαθησιακές δυσκολίες
Μαρία Γκουγκούμη
Αύρα Λάου
Περίληψη

Το φαινόμενο του εκφοβισμού παιδιών και εφήβων από συμμαθητές τους είναι τόσο παλιό όσο και η διαδικασία της σχολικής μάθησης. Είναι δε τόσο συνηθισμένο, ώστε πολλοί γονείς αλλά και δάσκαλοι θεωρούν αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμπειρία εκ των ουκ άνευ της ενσωμάτωσης του παιδιού στην κοινότητα των συνομηλίκων του.

Σχολικός εκφοβισμός θεωρείται η συνειδητά επαναλαμβανόμενη βίαιη συμπεριφορά, μεγάλου ή/και δυνατού μαθητή ή ομάδας μαθητών προς ένα μικρότερο και αδύναμο (νοητικά, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, με αναπηρίες, παιδιά από μειονότητες, διαφορετικής φυλής, χρώματος, θρησκείας), ο οποίος δεν μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του, με σκοπό να τον βλάψει.

Παρά την απότομη αύξηση του ενδιαφέροντος για τον εκφοβισμό κατά τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος της έρευνας έχει επικεντρωθεί στις πολλαπλές όψεις και χαρακτηριστικά του μεταξύ των μαθητών χωρίς ειδικές ανάγκες, ενώ λίγα είναι γνωστά σχετικά με την επίπτωση και τις διαστάσεις του στον πληθυσμό των μαθητών που παρακολουθούν συνεδρίες ειδικής διαπαιδαγώγησης. Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να μελετήσει το σχολικό εκφοβισμό σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες που παρακολουθούν συνεδρίες ειδικής διαπαιδαγώγησης και φοιτούν σε τμήμα ένταξης στο σχολείο.

Το δείγμα περιλαμβάνει 79 μαθητές που φοιτούν στις τάξεις Δ’ Δημοτικού έως Γ΄ Γυμνασίου, οι οποίοι συμπλήρωσαν το Ερωτηματολόγιο Βιωμάτων με τους Συνομήλικους.

Από την ανάλυση των δεδομένων της παραπάνω εργασίας προκύπτει ότι οι συμμετέχοντες έχουν ομογενοποιηθεί στο σχολικό πληθυσμό και δεν παρατηρούνται περιστατικά εκφοβισμού ή θυματοποιήσης.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικά Συγγραφέων
Μαρία Γκουγκούμη

Ειδική Παιδαγωγός, Msc «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας – Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών».

Διαχειρίστρια ιστολογίου:grafwnimata.gr

Αύρα Λάου

Ψυχολόγος, MSc Ψυχολογία & Συμβουλευτική Manchester Metropolitan University, Υποψήφια Διδάκτωρ Ψυχολογίας Ε.Κ.Π.Α.