Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο εκπαίδευσης των χαρισματικών παιδιών


Δημοσιευμένα: Μαρ 6, 2019
Λέξεις-κλειδιά:
Ευρώπη Ευρωπαϊκά σχολεία εκπαίδευση χαρισματικότητα κριτήρια επαγγελματική κατάρτιση
ΟΛΓΑ ΤΣΟΚΑ
Περίληψη

Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να αποδώσει αδρομερώς το γενικό περίγραμμα της χαρισματικής εκπαίδευσης στα σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για βιβλιογραφική επισκόπηση της χαρισματικής εκπαίδευσης στα Ευρωπαϊκά Σχολεία με βασικούς άξονες τις περισσότερες από τις χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Η διερεύνηση της Ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής στα εν λόγω σχολεία πραγματοποιείται με βάση τις εξής δύο κατευθυντήριες γραμμές: α) τα κριτήρια αναγνώρισης της χαρισματικότητας και, επομένως, των χαρισματικών παιδιών και β) την επαγγελματική εκπαίδευση και / ή κατάρτιση των εκπαιδευτικών (Mönks & Pflüger 2005).

Αυτό το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στα Σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι πρακτικές που ακολουθούνται ποικίλουν από χώρα σε χώρα (Reid & Boettger 2015). Oι Ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αναπτύξει ένα ενιαίο σύστημα εκπαιδευτικής παροχής για την υποστήριξη των χαρισματικών παιδιών (Sekowski & Lubianka 2015).  Tα προβλήματα διάγνωσης των χαρισματικών παιδιών θα μπορούσαν έως ένα βαθμό να δικαιολογηθούν και από το γεγονός ότι, μεταξύ των ειδικών επιστημόνων δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς το προφίλ τους (Betts & Neihart 2012), ενώ το ζήτημα της κατάρτισης των εκπαιδευτικών συνδέεται με οικονομικά μεγέθη.

Η έρευνα αποκαλύπτει τη δυναμική ανάπτυξη της χαρισματικής εκπαίδευσης στα Ευρωπαϊκά Σχολεία. Η μεγαλύτερη πρόοδος παρατηρείται στην Ελβετία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενες από χώρες, όπως η Ρουμανία και η Σουηδία. 

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
ΟΛΓΑ ΤΣΟΚΑ

Φιλόλογος – Γλωσσολόγος, Eκπαιδεύτρια Ενηλίκων