Πρόταση Προγράμματος Εκπαίδευσης Χαρισματικών Μαθητών στη Φυσική στην Ελλάδα


Δημοσιευμένα: Μαρ 6, 2019
Λέξεις-κλειδιά:
χαρισματικά παιδιά προγράμματα εξωτερικού επιτάχυνση/εμπλουτισμός Φυσική Επιστήμη δεξιότητες ζωής πρόταση για Ελλάδα
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΒΑΡΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΖΙΩΤΗ
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΤΖΟΥΛΗ
Περίληψη

Τα τελευταία χρόνια η εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα, διεθνώς, έχει αποδεχθεί την ανάγκη διαμόρφωσης ειδικών προγραμμάτων εκπαίδευσης για τους χαρισματικούς μαθητές. Το αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί μεγάλη ποικιλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Αν και τα προγράμματα στηρίζονται σε διαφορετικά μοντέλα και θεωρητικές προσεγγίσεις περί χαρισματικότητας, εντούτοις, τα περισσότερα από αυτά, τείνουν να ανταποκρίνονται στις εξής προσδοκίες: να είναι εξατομικευμένα και να βασίζονται στις ανάγκες και στις ικανότητες του μαθητή, να στοχεύουν στον εμπλουτισμό (Feldhusen, 1982), να απαιτούν ομαδικές και ατομικές ερευνητικές δραστηριότητες  (Feldhusen, Kolloff, 1988), να χρησιμοποιούν ευέλικτες διδακτικές πρακτικές, να ενισχύουν την επίλυση προβλήματος σε ρεαλιστικές συνθήκες (Χαντζούλη, 2016), να επιτρέπουν την αυτονομία και να προτρέπουν στην αυτοκαθοδήγηση ( Feldhusen, Wyman, 1980, Feldhusen, Ruckman, 1988 ), να ενισχύουν τις ικανότητες της επικοινωνίας (Kaplan, 1974) και κοινωνικής συναστροφής (Feldhusen, Sokol, 1982).

Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στην Ευρώπη και στην Αμερική στον τομέα των Φυσικών επιστημών ( Summer 2017, βασισμένα στον Julian Stanley ιδρυτή του C.T.Y. του JohnsHopkins). Στόχος των εμπλουτιστικών αυτών προγραμμάτων είναι να καταστήσουν τους μαθητές ικανούς στην ενδοσκοπική παρατήρηση του περιβάλλοντος, στη διατύπωση υποθέσεων και  συμπερασμάτων μέσω πειραμάτων με σκοπό την σε βάθος κατανόηση του φυσικού κόσμου.

Τέλος, κατατίθεται μια  πρόταση εμπλουτιστικού προγράμματος για τις Φυσικές Επιστήμες που απευθύνεται σε χαρισματικούς μαθητές στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε δύο δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και να ολοκληρωθεί σε διάρκεια 7 εβδομάδων. Η εφαρμογή του θα μπορούσε να γίνει είτε στο ολοήμερο δημόσιο σχολείο, στο εργαστήρι Φυσικής είτε σε σαββατιανό εργαστήριο. Απευθύνεται σε μαθητές  που βρίσκονται γνωστικά στο τέλος της Ε΄δημοτικού ανεξαρτήτως ηλικίας. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, στην καλλιέργεια κριτικής ικανότητας, στη σκέψη με προοπτική , στην κατασκευή πρωτότυπου προϊόντος, στον έλεγχο των υποθέσεων, στην πρόβλεψη, στη διαφορετική προοπτική, στον αναστοχασμό, στη γνωστική εμβάθυνση (Feldhusen, 1982, Feldhusen, Kolloff, 1988, Feldhusen, Wyman, 1980, Feldhusen, Ruckman, 1988, Kaplan, 1974, Feldhusen, Sokol, 1982, Χαντζούλη, 2016, Feldhusen, 1982, Felhusen, Wyman, 1980).
Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικά Συγγραφέων
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΟΥΒΑΡΑ
δασκάλα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΖΙΩΤΗ
δασκάλα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΤΖΟΥΛΗ, ΕΚΠΑ
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών