Η τριαρχική θεωρία του Sternberg και Χαρισματικότητα


Δημοσιευμένα: Μαρ 6, 2019
Λέξεις-κλειδιά:
Sternberg τριαρχική θεωρία ηθική θεωρία της επιτυχίας
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ
ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ ΚΛΕΑΝΘΗ
Περίληψη

Η ακόλουθη εισήγηση, βασιζόμενη σε βιβλιογραφική έρευνα,  εξετάζει  την τριαρχική θεωρία του Robert J. Sternberg, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι παραδοσιακές κλίμακες νοημοσύνης ασχολούνται μόνο με τη σχολική επίδοση του ατόμου αψηφώντας τη δημιουργικότητα, τη σοφία, την αναλυτική αλλά και την πρακτική του σκέψη.

Σκοπός της συγκεκριμένης εισήγησης είναι η αναφορά στην προσπάθεια ανάπτυξης νεών ειδών τεστ αξιολόγησης της νοημοσύνης κατά τον Sternberg, όπως το «rainbow project», το «kaleidoscope project» και  το «aurora project», διευρύνοντας τους παλιούς παραδοσιακούς τρόπους. Η αναφορά στη «θεωρία της επιτυχίας», που στοχεύει στην πλουραλιστική ανάπτυξη του ατόμου  και πως αυτή συνδέεται με τις μετέπειτα δεξιότητες του, οδηγώντας το στην ατομική και κοινωνική αρχηγεία. Στη συνέχεια ακολουθεί η σύγκριση του μοντέλου νοημοσύνης «WICS» , με το νέο του μοντέλο «ACCEL(Active Concepted Citizenship and Ehical Leadership)», καθώς και το μοντέλο περί ηθικής συμπεριφοράς του ατόμου και τα στάδια που το διακατέχουν

Στο μοντέλο αυτό, αναφέρονται 8 στάδια – φάσεις όπου το άτομο πρέπει να κατακτήσει, προκειμένου να αποκτήσει έναν ηθικό συλλογισμό για την αντιμετώπιση των πραγμάτων. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά μεταξύ της ηθικής, ως σύνολο κανόνων, και του ηθικού συλλογισμού, που οφείλει να διακατέχει την ζωή του ατόμου. Βασική αρχή του, είναι πως ο ηθικός συλλογισμός είναι κάτι επίκτητο και απαραίτητο να διδαχθεί στα σχολεία. Η κριτική σκέψη από μόνη της, χωρίς την σοφία και την ηθική, δεν αρκεί για να αναδείξει ένα άτομο ως χαρισματικό.

Ως απόρροια αυτών, αποδείχθη ότι ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης δεν επαρκεί για να εξασφαλίσει στο παιδί την ικανότητα να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στις προκλήσεις της ενήλικης ζωής, αν δεν έχει αναπτύξει τις δεξιότητες της σοφίας και της ηθικής.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικά Συγγραφέων
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΡΕΤΤΟΥ

φιλόλογος (εκπα)

ΕΥΜΟΡΦΙΛΗ ΚΛΕΑΝΘΗ
φιλόλογος (εκπα)