Δεξιότητες Μελέτης και Προσωπικότητα Προπτυχιακών Φοιτητών ΑΕΙ


Δημοσιευμένα: Μαΐ 6, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις – Κλειδιά Δεξιότητες Μελέτης Προσωπικότητα Προπτυχιακοί φοιτητές.
Αλεξάνδρα Λουδοβιώτη
Περίληψη
Περίληψη

 Η εργασία  μελετά τη σχέση μεταξύ των δεξιοτήτων μελέτης και της προσωπικότητας σε προπτυχιακούς φοιτητές καθώς και την επίδραση των δημογραφικών χαρακτηριστικών (φύλο, ηλικία) και της βαθμολογίας στις υπό μελέτη μεταβλητές. Στην έρευνα συμμετείχαν 278 φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο αυτό-αναφοράς το οποίο συμπλήρωσαν οι φοιτητές και περιλάμβανε τρία μέρη: το πρώτο μέρος αποτελούνταν από ερωτήσεις για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, το έτος και το εξάμηνο φοίτησης καθώς και τον κατά προσέγγιση μέσο όρο της συνολικής βαθμολογίας του φοιτητή, το δεύτερο μέρος αποτελούνταν από το Ερωτηματολόγιο Στρατηγικών Μάθησης και Μελέτης, και τέλος, το τρίτο μέρος το οποίο αποτελούνταν από το ΝΕΟ Ερωτηματολόγιο των Πέντε Παραγόντων (Panayiotou, Kokkinos, & Spanoudis, 2004).

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι το φύλο των φοιτητών διαφοροποιεί στατιστικά σημαντικά τις περισσότερες διαστάσεις των δεξιοτήτων μελέτης και των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας υπέρ των γυναικών. Η ηλικία και η βαθμολογία των φοιτητών διαφοροποιεί επίσης στατιστικά σημαντικά ορισμένες διαστάσεις από τις δεξιότητες μελέτης και χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Επίσης, βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές ενδοσυνάφειες ανάμεσα στις διαστάσεις των δεξιοτήτων μελέτης, καθώς και ανάμεσα στις διαστάσεις των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας. Τέλος, βρέθηκε ότι η χρήση στρατηγικών μάθησης και μελέτης συσχετίζεται στατιστικά σημαντικά με τους πέντε παράγοντες της προσωπικότητας κυρίως με χαλαρές θετικές συσχετίσεις.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Αλεξάνδρα Λουδοβιώτη
Εκπαιδευτικός ΠΕ70