Μια νέα εκπαιδευτική πρόταση: Φτου και Βγαίνω! Οκτώ κρυψώνες για να βρεις τον εαυτό σου και να παίξεις με τους άλλους


Δημοσιευμένα: Ιουλ 27, 2019
Λέξεις-κλειδιά:
αυτοεκτίμηση κρυψώνες σώμα σκέψεις αισθήσεις σχέσεις διατροφή ψυχή χώρος παιδί
Άννα Νεμπαυλάκη (Anna Nempavlaki)
Περίληψη

Η εισήγησή μου έχει σκοπό να παρουσιάσει τρόπους ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης του παιδιού, δηλαδή τρόπους που θα βοηθήσουν το παιδί να σκέφτεται θετικά για τον εαυτό του, που θα τονώσουν τη δημιουργικότητά του και θα μειώσουν τη βίαιη συμπεριφορά του στο σχολείο. Κάθε παιδί είναι σημαντικό να κατανοήσει τη μοναδικότητά του, ν’ ανακαλύψει και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να αισθανθεί σημαντικό και ξεχωριστό. Αρχικά θα παρουσιάσω μια δράση με οκτώ κρυψώνες αυτοεκτίμησης που σχεδίασα και υλοποίησα μέσα κι έξω από το σχολείο με αρωγό την τέχνη. Στη συνέχεια θα τονίσω την σημασία που έχει η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού από παιδαγωγικής και ψυχολογικής πλευράς. Τέλος, θα παρουσιάσω αρκετές παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στο σχολικό περιβάλλον –στο κοινωνικό, παιδαγωγικό και στο κτισμένο/ διαμορφωμένο– οι οποίες μπορούν να συμβάλουν για να γίνει πιο αρμονική η σχέση του παιδιού με τον εαυτό του και τους άλλους.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΙΙ & ΙΙΙ Η πολυτροπική τομή χώρων εκπαίδευσης και πόλης & Η πόλη ως περιβάλλον μάθησης και αγωγής
Βιογραφικό Συγγραφέα
Άννα Νεμπαυλάκη (Anna Nempavlaki)

Δασκάλα, 9ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων

Αναφορές
Goleman, D. (2011). Η συναισθηματική νοημοσύνη. Μτφρ. Α. Παπασταύρου. Αθήνα: Πεδίο.
Gottman, J. (2011). Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών. Πώς να μεγαλώσουμε παιδιά με συναισθηματική νοημοσύνη. Μτφρ. Χ. Ξενάκη. Αθήνα: Πεδίο.
Lacey, S. (2009). Τέχνη για παιδιά. Αθήνα: Μοντέρνοι καιροί.
Αντωνιάδης, Α. Κ. (2013). Χωροψυχολογία και Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις, Νέα εφόδια και κατευθύνσεις της μεθοδολογίας Αρχιτεκτονικών συνθέσεων. Στο Άνθρωπος και Χώρος (2013, Νοέμβριος 11). Ηλεκτρονικό περιοδικό. Διαθέσιμο στο: http://www.akx.gr/?s=%CE%91%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82 (Ανακτήθηκε: 1/12/2017).
Αρχοντάκη, Ζ. και Φιλίππου, Δ. (2003). 205 βιωματικές ασκήσεις για εμψύχωση ομάδων ψυχοθεραπείας, κοινωνικής εργασίας, εκπαίδευσης. Αθήνα: Καστανιώτη.
Κωνσταντινίδου, Μ. (2005). Αγαπώ ό,τι καταλαβαίνω. Αθήνα: Γρηγόρη.
Μπουρλιού, Ε. (2012). Η αυτοεκτίμηση. Αθήνα: Παπαδόπουλος.
Σατίρ, Β. (1989). Πλάθοντας ανθρώπους. Αθήνα: Κέδρος.