Ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαιδευτική Διαδικασία: Η Πρόταση της ΕΤΠΕ για Ένα Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Στόχων, Αρχών και Κατευθύνσεων - Μικρόπουλος, Αναστάσιος; Τζιμογιάννης, Αθανάσιος; Κόμης, Βασίλειος; Μπράτιτσης, Θαρρενός; Κουτρομάνος, Γεώργιος (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η ΕΤΠΕ θεωρεί ότι είναι επείγουσα ανάγκη να τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου οι μεγάλες προκλήσεις και τα προβλήματα που θέτει η ΤΝ για την εκπαίδευση στη χώρα μας. Το θέμα απαιτεί άμεση και συστηματική μελέτη αν λάβουμε υπόψη ότι, παρά τις διάφορες πρωτοβουλίες της Πολιτείας τα τελευταία 25 χρόνια, η ενσωμάτωση των παραδοσιακών Ψηφιακών Τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει επιτευχθεί. Η ΕΤΠΕ παίρνει την πρωτοβουλία να συζητηθούν ευρύτερα οι παιδαγωγικές, διδακτικές, ηθικές και οργανωτικές πτυχές της ΤΝ, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στόχων, αρχών και πολιτικών για την ενσωμάτωση της ΤΝ στην εκπαίδευση της χώρας μας. Στο επίκεντρο τίθεται η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών της πράξης ώστε να εμβαθύνουν στις πολλαπλές διαστάσεις της ΤΝ και να είναι σε θέση να επανασχεδιάσουν τη διδασκαλία τους με στόχο: α) την επίτευξη βελτιωμένων μαθησιακών αποτελεσμάτων για τους μαθητές, και β) την προετοιμασία όλων των μαθητών για τον κόσμο που θα συναντήσουν στο μέλλον.