Ανάπτυξη Εφαρμογής για την Ευαισθητοποίηση Μαθητών και Εκπαιδευτικών σε Δημογραφικά Θέματα: Η Περίπτωση POPEYE - Κατσούρος, Βασίλης; Αντωνίου-Κρητικού, Ιωάννα; Τσουλούχας, Γιώργος; Φλούδα, Χριστίνα; Ελληνιάδου, Έλενα; Μπάγκαβος, Χρήστος; Παγωμένου, Ιφιγένεια; Σοφιανοπούλου, Χρύσα; Τραγάκη, Αλεξάνδρα (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Τα σύγχρονα δημογραφικά δεδομένα μετασχηματίζουν δυναμικά την κοινωνική πραγματικότητα. Η γήρανση του πληθυσμού, οι μεταναστευτικές ροές, η ανακατανομή του πληθυσμού και η εντεινόμενη πολιτισμική ποικιλομορφία δημιουργούν σύνθετες προκλήσεις για την εκπαίδευση. Το σχολείο καλείται να ανταποκριθεί στις εξελίξεις αυτές καλλιεργώντας στους μαθητές γνώσεις, δεξιότητες και αξίες που θα τους καταστήσουν ικανούς να λειτουργούν ως συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι πολίτες. Στην προοπτική αυτή σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε η πλατφόρμα POPEYE που φιλοδοξεί να εισαγάγει τα δημογραφικά ζητήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αξιοποιώντας σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις και ψηφιακά εργαλεία. Στόχος της πλατφόρμας είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα ζητήματα του πληθυσμού μέσα από διαθεματικά εκπαιδευτικά σενάρια, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν κοινωνική ευαισθησία και κριτική σκέψη. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα προσφέρει στους εκπαιδευτικούς κατάλληλα εργαλεία και υλικό που διευκολύνουν την ένταξη του νέου αυτού διδακτικού αντικειμένου στην καθημερινή διδακτική πρακτική, ενισχύοντας τον παιδαγωγικό τους ρόλο.