Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση: Καινοτόμα Εργαλεία για μια Συμπεριληπτική Μάθηση - Πέτρου, Αργυρούλα; Μπούτα , Χαρίκλεια (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Καθώς η εκπαίδευση εξελίσσεται, καθίσταται ζωτικής σημασίας να αναγνωρίζονται διαφορετικά στυλ μάθησης για να παρέχονται στους μαθητές/τριες βέλτιστες μαθησιακές εμπειρίες. Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) προσφέρει στους εκπαιδευτικούς ισχυρά εργαλεία για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και την αύξηση της προσαρμοστικότητας. Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση απαιτεί τεχνικές γνώσεις και συνεχή επαγγελματική εξέλιξη. Όταν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία πιο ευέλικτων, ελκυστικών και εξατομικευμένων περιβαλλόντων μάθησης. Η ΤΝ φέρνει μια μεταμορφωτική αλλαγή στον τομέα της ειδικής εκπαίδευσης, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για μαθητές/τριες με ειδικές ανάγκες και μετασχηματίζοντας τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν και αλληλοεπιδρούν με το εκπαιδευτικό υλικό. Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται συνοπτικά πλατφόρμες και εφαρμογές που ενσωματώνουν τεχνητή νοημοσύνη και που μπορούν να αξιοποιηθούν στην εκπαίδευση προάγοντας την ένταξη και την ενσωμάτωση.