Μη Συναινετική Διακίνηση Ηλεκτρονικών Μηνυμάτων Σεξουαλικού Περιεχομένου Μεταξύ Εφήβων Αλλοδαπής Εθνοπολιτισμικής Προέλευσης: Μια Προκαταρκτική Διερεύνηση - Χασάπης, Δημήτριος; Τουλούπης, Θάνος; Σοφός, Αλιβίζος (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η μη συναινετική διακίνηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου μεταξύ εφήβων αλλοδαπής εθνοπολιτισμικής προέλευσης συνιστά ένα διεθνώς υποδιερευνυμένο ερευνητικό πεδίο. Η παρούσα έρευνα εξέτασε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά σε 293 μαθητές/ήτριες Γ΄ Γυμνασίου (59% αγόρια) δημόσιων διαπολιτισμικών σχολείων των Νομών Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αττικής. Οι μαθητές/ήτριες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν αλβανικής και βουλγαρικής καταγωγής, συμπλήρωσαν δια ζώσης ένα ερωτηματολόγιο αυτοαναφοράς, που περιλάμβανε δημογραφικές ερωτήσεις καθώς και μια κλίμακα για την μη συναινετική διακίνηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων σεξουαλικού περιεχομένου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μαθητές/ήτριες, και κυρίως τα αγόρια αλβανικής και βουλγαρικής καταγωγής, φάνηκε να εμπλέκονται στην εν λόγω συμπεριφορά σε βαθμό άνω του μέσου όρου (βάσει του απαντητικού συστήματος της κλίμακας), αποστέλοντας, λαμβάνοντας, και προωθώντας σχετικό υλικό. Τα ευρήματα υποδεικνύουν την αναγκαιότητα εντατικοποίησης ή/και υλοποίησης σχολικών δράσεων εστιασμένων στην πρόληψη ριψοκίνδυνων διαδικτυακών σεξουαλικών συμπεριφορών εφήβων που ανήκουν σε εθνοπολιτισμικά μειονοτικές ομάδες.