Η Αξιοποίηση των ΤΠΕ στη Διδασκαλία των Μαθηματικών: Διερεύνηση της Επίδρασής τους σε Βραχύχρονες Διδακτικές Παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο - Τσιγγούνης, Παναγής; Αυγερινός, Ευγένιος (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη συνεισφορά των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη διδασκαλία των Μαθηματικών στο Δημοτικό Σχολείο, με έμφαση σε βραχύχρονες διδασκαλίες. Στόχος είναι να εξεταστεί αν, και σε ποιο βαθμό η αξιοποίηση των ΤΠΕ, μέσω κατάλληλων εκπαιδευτικών λογισμικών, επιφέρει μαθησιακό όφελος σε διδασκαλίες περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Η εργασία εστιάζει σε ερευνητικές μελέτες που χρησιμοποιούν ποσοτικούς δείκτες της απόδοσης των μαθητών, προκειμένου να διερευνηθεί η συμβολή των ΤΠΕ στην κατανόηση των μαθηματικών εννοιών, μετά το πέρας διδασκαλιών περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Τα αποτελέσματα συγκλίνουν στην άποψη ότι η παιδαγωγικά σχεδιασμένη χρήση των ΤΠΕ δύναται να παρέχει σημαντικό μαθησιακό όφελος σε βραχύχρονες διδασκαλίες. Μάλιστα, όπως υποδεικνύουν ορισμένες ερευνητικές μελέτες, το μαθησιακό όφελος της εφαρμογής των ΤΠΕ στο μάθημα των Μαθηματικών, σε σχέση με τις συμβατικές διδασκαλίες που δεν περιλαμβάνουν ΤΠΕ, είναι μεγαλύτερο στις διδασκαλίες περιορισμένης διάρκειας.