Από τη Σύλληψη στην Υλοποίηση: Η Καινοτομία στα Κέντρα Καινοτομίας δεν Σχεδιάζεται Μόνη της - Φουντάνα, Μαρία; Σμυρναίου, Ζαχαρούλα; Κωστίκας, Ιωάννης (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η εργασία αυτή παρουσιάζει ένα εκπαιδευτικό σενάριο για τα Κέντρα Καινοτομίας (http://ic.cti.gr/el/), ως προϊόν μιας συνεργατικής διαδικασίας σχεδιασμού. Εστιάζει στην πρόκληση σχεδιασμού εκπαιδευτικών παρεμβάσεων που συνδυάζουν παιδαγωγική ποιότητα, τεχνολογική αρτιότητα, πρωτοτυπία, ελκυστικότητα για τους μαθητές και πρακτική υλοποιησιμότητα από τους εκπαιδευτικούς - στοιχεία που συγκροτούν την προστιθέμενη αξία τόσο του ίδιου του σεναρίου όσο και του ρόλου των Κέντρων Καινοτομίας στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα. Μέσα από τη συνοπτική παρουσίαση ενδεικτικού σεναρίου με τίτλο "Ρομποτική Υποκλοπή Δεδομένων και Ηθική Χρήση Τεχνολογιών", αναδεικνύεται η σημασία της διαθεματικής προσέγγισης, της διάστασης της ηθικής χρήσης των τεχνολογιών και της καλλιέργειας της κριτικής σκέψης. Το άρθρο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εκπαιδευτική καινοτομία προϋποθέτει στρατηγικό σχεδιασμό, συνεργασία και συνεχή ενίσχυση των ανθρώπων που τη φέρνουν στην τάξη.