Σχεδιασμός UX και UI Ηλεκτρονικού Παιδαγωγικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής για Μαθητές/ήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης - Λουρίδα, Λαμπρινή; Ιορδανίδου, Άννα (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει τον σχεδιασμό εμπειρίας και διεπαφής χρήστη (UX/UI) ενός Ηλεκτρονικού Παιδαγωγικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής για μαθητές/ήτριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το λεξικό αναπτύχθηκε σε περιβάλλον ανοιχτού κώδικα, με στόχο μια απλή, διαισθητική και παιδαγωγικά αποτελεσματική διεπαφή που εξασφαλίζει τη δομημένη παρουσίαση των λημμάτων και την απρόσκοπτη πλοήγηση. Το εγχείρημα υιοθετεί αρχές μαθητοκεντρικού σχεδιασμού, προσαρμοσμένες στο ελληνικό γλωσσικό πλαίσιο, εισάγοντας καινοτομίες όπως τα σχόλια χρήσης, αυθεντικά παραδείγματα από το διαδίκτυο, πολυτροπικό περιεχόμενο και διαδραστικότητα. Η μελέτη στηρίζεται στη διεθνή βιβλιογραφία UX/UI για λεξικά και ψηφιακά εργαλεία μάθησης. Το υπό σχεδίαση λεξικό αποτελεί συμβολή στην ελληνική παιδαγωγική λεξικογραφία, προσφέροντας ένα δυναμικό και φιλικό προς τον χρήστη εργαλείο που υπερβαίνει τους περιορισμούς των υφιστάμενων ψηφιοποιημένων σχολικών λεξικών, καθιστώντας το κατάλληλο για την εκπαιδευτική πράξη και τη διδασκαλία της νέας ελληνικής.