Εργαστήριο (Workshop) Πάνω σε Εκπαιδευτικές Εφαρμογές του Μικρο-Ελεγκτή BBC Micro:bit, με Έμφαση σε Δραστηριότητες Φυσικής και STEM - Καραγιαννίδου, Ελίνα; Γκιόλμας, Αριστοτέλης; Παπαναγιώτου, Ζωγραφιά; Πριμεράκης, Γιώργος; Καράμπελα, Αναστασία; Μπενίση, Αικατερίνη; Παπαναγιώτου, Αλεξάνδρα-Τριανταφυλλιά (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Στο Εργαστήριο αυτό θα παρουσιαστούν και θα διεξαχθούν κατά ομάδες με τους/τις επιμορφούμενους/- ες εκπαιδευτικές δραστηριότητες στηριγμένες στον μικρο-ελεγκτή BBC Micro:bit. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν κυρίως την εκπαίδευση στη Φυσική και την εκπαίδευση STEM (στο σκέλος κυρίως του physical computing). Σχετίζονται, σε μεγάλο βαθμό με την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια, αλλά και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στόχοι τους είναι να εξοικειώσουν τους συμμετέχοντες / τις συμμετέχουσες με το Micro:bit, αλλά και να τους δώσουν ιδέες για την εφαρμογή του στις τάξεις. Σχεδιαστικά, το σύνολο του εργαστηρίου είναι φτιαγμένο για να διαρκεί δύο ώρες και να το παρακολουθούν οι συμμετέχοντες / οι συμμετέχουσες οργανωμένοι σε ομάδες, ώστε να εκτελούν και αυτοί τις δραστηριότητες. Μεθοδολογικά, κάθε ομάδα, με τη βοήθεια υπολογιστή ή laptop παρακολουθεί τις επιμορφώτριες στην εκτέλεση της δραστηριότητας, και με τη βοήθεια υπολογιστή ή laptop, καθώς και με τον εξοπλισμό σχετικό με το Μicro:bit, Που τους παρέχεται κάνουν τη δραστηριότητα στην ομάδα τους. Εισαγωγική θεωρία για το όλο Εργαστήριο, αλλά και για την κάθε δραστηριότητα θα υπάρχει στους υπολογιστές, ενώ θα διανεμηθούν και Φύλλα Εργασίας, κατά άτομο. Η προσέγγιση που ακολουθείται είναι φυσικά - όπως και σχεδόν πάντα στο πεδίο της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής - αυτή του Κατασκευαστικού Εποικοδομητισμού (Constructionism). Συμπερασματικά, το Εργαστήριο δομείται πάνω σε προτεινόμενες δραστηριότητες με βάση το Micro:bit, στην τάξη, το σχολικό εργαστήριο ή το Αμφιθέατρο. Η συμβολή του θεωρούμε ότι είναι η ακόμη περαιτέρω διάχυση αυτού του πολύτιμου και απλού στη χρήση εργαλείου Φυσικού Υπολογισμού και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Εκπαίδευση.