Αναδυόμενες Τεχνολογίες και Ψηφιακά Εργαλεία Βασισμένα στην Κατασκευαστική Θεωρία μάθησης - Κυνηγός, Χρόνης; Γριζιώτη, Μαριάνθη; Νικολάου, Μαρία-Στέλλα; Γκρέκα, Χριστίνα; Καραβάκου, Μυρτώ; Σχίζα, Κάτια; Κορομπλή, Χαρίκλεια (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Το εργαστήριο αυτό παρουσιάζει την εξέλιξη τριών συγγραφικών εκπαιδευτικών εργαλείων ανοικτού κώδικα (MaLT2, SorBET και ChoiCo), μέσω της ενσωμάτωσης τεχνολογιών όπως η αναγνώριση χειρονομιών, η επαυξημένη πραγματικότητα, η τρισδιάστατη εκτύπωση, ο φωνητικός έλεγχος και ο γεωεντοπισμός. Οι επεκτάσεις αυτές ενισχύουν την ενσώματη συνεργατική και βιωματική μάθηση, διευρύνοντας τις δυνατότητες των εργαλείων και το παιδαγωγικό τους αποτύπωμα στο πεδίο του ψηφιακού εποικοδομισμού. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα εμπλακούν σε βιωματικές δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη δημιουργία και τροποποίηση ενσώματων ψηφιακών παιχνιδιών κατηγοριοποίησης, γεωεντοπισμού και ψηφιακών μοντέλων. Θα εξερευνήσουν παιδαγωγικές προσεγγίσεις που υποστηρίζουν τη συνεργατική μάθηση, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Σκοπός του εργαστηρίου είναι όχι μόνο η γνωριμία με τις τεχνολογικές δυνατότητες των εργαλείων, αλλά και η από κοινού αναστοχαστική συζήτηση για τις διδακτικές και ερευνητικές προεκτάσεις τους στην εκπαίδευση.