Προβληματισμοί και Προοπτικές για την Μουσική eΜάθηση και την Πολυτροπική Αξιοποίηση ΤΠΕ στη Συγγραφή Διδακτικών Εγχειριδίων Μουσικής - Αργυρίου, Μαρία; Ταψής, Νικόλαος; Μπαρλιά, Ευαγγελία; Παπαλιάγκα, Γεωργία (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η στρογγυλή τράπεζα επικεντρώνεται στη συγγραφή και εφαρμογή πολυτροπικών διδακτικών εγχειριδίων Μουσικής στο πλαίσιο της Πρόσκλησης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για το Πολλαπλό Βιβλίο, με έμφαση στη σύνθεση αισθητικής, παιδαγωγικής και τεχνολογικής διάστασης. Μέσα από τέσσερις εισηγήσεις διερευνώνται: οι σχεδιαστικές αρχές που διασφαλίζουν τη λειτουργικότητα και την αισθητική συνέπεια των ψηφιακών εγχειριδίων, οι ανάγκες και στρατηγικές ενίσχυσης της ψηφιακής επάρκειας των εκπαιδευτικών, οι επιδράσεις των ψηφιακών περιβαλλόντων στη διαμόρφωση μουσικών ταυτοτήτων, καθώς και η σημασία μιας συστημικής προσέγγισης στην επιμόρφωση. Οι συζητήσεις αναδεικνύουν τη συμβολή των ΤΠΕ στη βιωματική μουσική μάθηση, στην ενίσχυση της πολιτισμικής ποικιλομορφίας και στη δημιουργική έκφραση των μαθητών. Συμπεραίνεται ότι η επιτυχής ενσωμάτωση πολυτροπικών εργαλείων απαιτεί ενιαίο πλαίσιο στρατηγικού σχεδιασμού και διαρκούς επιμόρφωσης, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ποιοτική και συμπεριληπτική αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης.