Η Επίδραση των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Παιδική Ανάπτυξη - Μαρκογιαννάκης, Γεώργιος; Φεσάκης, Γεώργιος (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η παρούσα ανασκόπηση της βιβλιογραφίας ασχολείται με το φλέγον ζήτημα της έντονης χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών (ΨΤ) και των πιθανών επιδράσεων τους στην ανάπτυξη και τη μάθηση των νεαρών παιδιών. Η περίοδος της προσχολικής ηλικίας χαρακτηρίζεται από γρήγορες αναπτυξιακές μεταβολές. Σύμφωνα με την ανασκόπηση, τα ευρήματα από τις επιδράσεις είναι σύνθετα, με θετικές, αρνητικές και ουδέτερες επιδράσεις. Επίσης, αναπτυξιακοί τομείς όπως η κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη και οι τρόποι προσέγγισης στη μάθηση φαίνεται ότι δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης μπορεί να βοηθήσουν τους γονείς, την εκπαιδευτική κοινότητα και την πολιτεία στην καλύτερη κατανόηση των αναπτυξιακών επιδράσεων και την αποτελεσματική χρήση της ΨΤ προς όφελος των νεαρών παιδιών.