Ο ρόλος του ‘drag mode’ στις στρατηγικές μαθητών για τις έννοιες της επιφάνειας και της περιμέτρου στα τρίγωνα - Μπαλωµένου, Αθανασία; Κορδάκη, Μαρία (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται ο ρόλος της λειτουργίας του ‘συρσίµατος’ (drag mode) - η οποία παρέχεται από τα περιβάλλοντα ∆υναµικής Γεωµετρίας όπως το περιβάλλον Cabri-Geometry II (Laborde, 1990)- στις στρατηγικές µαθη τών για τις έννοιες της επιφάνειας και της περιµέτρου στα τρίγωνα. Η µελέτη αυτή αποτελεί ποιοτική έρευνα που πραγµατοποιήθηκε σε σχολείο του Ν. Ηλείας στην οποία συµµετείχαν 25 µαθητές των τριών τάξεων Γυµνασίου. Από την ανάλυση των δεδοµένων προέκυψε ότι οι µαθητές χρησιµοποίησαν τη λειτουργία του ‘συρ σίµατος’ στις στρατηγικές επίλυσης των προβληµάτων που τους τέθηκαν µε τρεις τρόπους: α) διορθωτικά, β) διερευνητικά και γ) επιβεβαιωτικά. Χρησιµοποιώντας τη λειτουργία του ‘συρσίµατος’ µε τους τρεις τρόπους που προαναφέρθηκαν σε συνδυασµό µε τις λειτουργίες της αυτόµατης µέτρησης µηκών και επιφανειών που παρέχονται από το περιβάλλον Cabri-Geometry II, οι µαθητές βοηθήθηκαν αφ ενός µεν να εξελιχθούν από την έννοια της ισότητας στην έννοια της ισοδυναµίας στα τρίγωνα και αφ ετέρου να διαχωρίσουν την έννοια της επιφάνειας από την έννοια της περιµέτρου.