Η Λογοτεχνία Μεταναστεύει στο ∆ιαδίκτυο: Ανοιχτά Ερωτήµατα και Νέα ∆εδοµένα - Γιακουµάτου , Μαρία - Τερέζα (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Στόχος αυτής της εισήγησης είναι η ανίχνευση του ορισµού ενός νέου είδους λογοτεχνίας, της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας και η κριτική της προσέγγιση. Επιχειρείται η ανάλυση των νέων δυνατοτήτων, που προσφέρονται από το νέο όχηµα της λογοτεχνίας, το υπερκείµενο. Ειδικότερα περιγράφονται τα χαρακτηριστικά διαφόρων υπερλογοτεχνικών έργων και παρουσιάζονται τα προβλήµατα που ανακύπτουν στη διαδικασία ανάδυσης του νέου αυτού είδους. Προσεγγίζονται τα υπό διαµόρφωση είδη της ηλεκτρονικής λογοτεχνίας -ηλεκτρονική πεζογραφία και ποίηση- µέσα από συγκεκριµένα παραδείγµατα και εξετάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Από την έρευνα προκύπτει ότι η µήτρα του νέου είδους ανιχνεύεται στις αρχές της λογοτεχνίας και επισηµαίνεται µία σειρά προβληµατισµών.