Οι ΤΠΕ στην Τάξη για τη Διδασκαλία των Διαφόρων Μαθημάτων: Ερευνητικά Δεδομένα, Εμπειρίες, Προοπτικές - Σταυρίδου, Ελένη; Σολομωνίδου, Χριστίνα; Γρηγοριάδου, Μαρία; Γραμμένος, Στέργιος; Κολοκοτρώνης, Δημήτρης (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Στη συνεδρία θα παρουσιαστούν εργασίες που αφορούν σε έναν αριθμό πιλοτικών εφαρμογών εισαγωγής και αξιοποίησης των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη σχολική τάξη για τη διδασκαλία και μάθηση διαφόρων γνωστικών αντικειμένων. Θα συζητηθούν τα πρώτα ερευνητικά δεδομένα, καθώς και οι εμπειρίες και τα συμπεράσματα που προήλθαν από προγράμματα εφαρμογής των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Ελληνική Εκπαίδευση. Το σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα σε σχέση με τις ΤΠΕ μπορεί να περιγραφεί ως εξής: Αρκετά σχολεία διαθέτουν τεχνολογική υποδομή (εργαστήρια υπολογιστών), έχουν αναπτυχθεί ή προσαρμοστεί κάποια πακέτα εκπαιδευτικού λογισμικού, αρκετοί/ές εκπαιδευτικοί έχουν επιμορφωθεί σχετικά με τη χρήση των ΤΠΕ στη διδασκαλία. Το ερώτημα που τίθεται αφορά στα επόμενα βήματα, δηλαδή πώς αξιοποιούνται οι ΤΠΕ στην τάξη και πώς επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία στο σχολείο.