H Διδασκαλία του Προγραμματισμού στη Δευτεροβάθμια (και Πρωτοβάθμια;) Εκπαίδευση: Ερωτήματα, Στοχεύσεις, Απολογισμός και Προοπτικές - Δαγδιλέλης, Βασίλειος; Σατρατζέμη, Μάγια; Ευαγγελίδης, Γεώργιος (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η διδασκαλία του προγραμματισμού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση χαρακτηρίζεται από συνεχείς μεταβολές και παράδοξα φαινόμενα. Ο προγραμματισμός υφίσταται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε ορισμένες περιπτώσεις ως ένα είδος αλγοριθμικού αλφαβητισμού, σε άλλες ως εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων και άλλοτε ως βασικό στοιχείο μιας επαγγελματικής ή επιστημονικής εκπαίδευσης. Ωστόσο η παρουσία του προγραμματισμού, σε όλα τα επίπεδα, φαίνεται να προκαλεί ένα είδος αμηχανίας σε όσους αποφασίζουν για το περιεχόμενο των μαθημάτων: το περιεχόμενο, το επίπεδο γνώσεων, το ίδιο το status του προγραμματισμού που διδάσκεται μεταβάλλεται πολύ συχνά, ακολουθώντας πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενες πολιτικές. Ακόμη και στο επίπεδο των εξετάσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τα θέματα που προτείνονται μοιάζουν ως ένα είδος συμβιβασμού ανάμεσα σε θέματα που είναι πολύ δύσκολα ή υπερβολικά εύκολα. Ως ένα δείγμα της ιδιαιτερότητας της διδασκαλίας του προγραμματισμού, αναφέρουμε τη συστηματική αποφυγή οιασδήποτε αναφοράς στα θεμέλια του προγραμματισμού, τα Μαθηματικά, μια επιστημολογική επιλογή που φαίνεται αρκετά παράδοξη για ένα σχολείο που λατρεύει την τυπική έκφραση.