Διδακτική Πληροφορικής και Διδακτική Θετικών Επιστημών: Υπάρχει Κοινό Πεδίο Εφαρμογής στη Σχολική Πραγματικότητα ή μόνο Κοινές Αδυναμίες; - Καλαβάσης, Φραγκίσκος; Κόμης, Βασίλης; Κουλαΐδης, Βασίλης; Ραβάνης, Κώστας (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η Διδακτική της Πληροφορικής φαίνεται να συγκροτεί το επιστημονικό της πεδίο γύρω από ένα σαφώς καθορισμένο αντικείμενο μελέτης, το οποίο αφορά στην παιδαγωγική αξιοποίηση των εργαλείων της. Τα εργαλεία της Πληροφορικής (λογισμικά και προγραμματιστικά περιβάλλοντα) έχουν διττή διάσταση: από το ένα μέρος στοχεύουν στην οικοδόμηση εννοιών και γνώσεων σχετικά με την επιστήμη της Πληροφορικής και, από το άλλο, στην εφαρμογή μεθοδολογιών επεξεργασίας και επίλυσης προβλημάτων σχετικών με πεδία διαφορετικά από αυτό της Πληροφορικής. Συνεπώς, βασικό αντικείμενο της Διδακτικής της Πληροφορικής είναι η μελέτη της οικοδόμησης των γνώσεων (όσον αφορά κυρίως στις διαχρονικές έννοιες) και της ανάπτυξης των τεχνικών και νοητικών δεξιοτήτων από τα υποκείμενα που χρησιμοποιούν υπολογιστές και ασχολούνται με την Πληροφορική. Οι δεξιότητες αυτές διαπιστώνονται κατά κύριο λόγο στο πλαίσιο επίλυσης προβλημάτων με τη χρήση υπολογιστών. Υπό την έννοια αυτή, το αντικείμενο της Διδακτικής της Πληροφορικής ξεπερνά τα στενά όρια της μελέτης των υποκειμένων που βρίσκονται σε διαδικασία μάθησης στο γνωστικό αντικείμενο της Πληροφορικής και επεκτείνεται σε όλα τα πεδία μάθησης που κάνουν χρήση των εφαρμογών της Πληροφορικής.