Προβληματισμοί για την Εισαγωγή των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - Ράπτης, Αριστοτέλης; Μακράκης, Βασίλειος; Μικρόπουλος, Τάσος; Πολίτης, Παναγιώτης (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η ένταξη των ΤΠΕ στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στις περισσότερες δυτικο-ευρωπαϊκές χώρες ξεκίνησε ήδη εδώ και δύο δεκαετίες. Στη χώρα μας, το αντίστοιχο ενδιαφέρον, σε επίπεδο επίσημης πολιτικής είναι πρόσφατο. Η υστέρηση αυτή υποδηλώνει ότι οι ΤΠΕ στην Α΄/θμια εκπαίδευση δεν θεωρούνταν άμεση προτεραιότητα. Από την άλλη πλευρά, η πανεπιστημιακή κοινότητα που ασχολείται με το θέμα και οι επιστημονικοί της φορείς, έχουν θέσει προβληματισμούς και έχουν διατυπώσει θέσεις και προτάσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν τύχει της αναμενόμενης ανταπόκρισης από αυτούς που ασκούν την επίσημη εκπαιδευτική πολιτική. Αν και θεωρούμε ότι το πλαίσιο ένταξης των ΤΠΕ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου περιέχει κάποια στοιχεία που μας βρίσκουν σύμφωνους, υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Τα ερωτήματα που τίθενται για συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων και ερευνητικής γνώσης εμπίπτουν στους παρακάτω αλληλένδετους άξονες.