Η Πληροφορική στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:Προγράμματα Σπουδών, Διδακτικές Προσεγγίσεις, Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών - Γρηγοριάδου, Μαρία; Δαγδιλέλης, Βασίλειος; ΄Παπαδόπουλος, Γεώργιος; Σπυράκης, Παύλος; Ζαγούρας, Μπάμπης (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Στην προσπάθεια ένταξης της Πληροφορικής στην Ελληνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν χρησιμοποιηθεί δύο προσεγγίσεις που συγκροτούν το πραγματολογικό πρότυπο ένταξης της Πληροφορικής στην Εκπαίδευση (Κόμης 2005): • Η Πληροφορική ως αυτοδύναμο γνωστικό αντικείμενο: τόσο στη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όσο και στην Τεχνική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουν ενταχθεί μαθήματα Πληροφορικής που δίνουν έμφαση στις τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες όσον αφορά θέματα της Πληροφορικής και των Τεχνολογιών της Επικοινωνίας. Στόχος της συγκεκριμένης προσέγγισης αποτελεί ο πληροφορικός αλφαβητισμός όπου ο μαθητής εξοικειώνεται με βασικές λειτουργίες του υπολογιστή και με θέματα του προγραμματισμού. • Η Πληροφορική και οι Τεχνολογίες της Επικοινωνίας ως εργαλείο διδασκαλίας και μάθησης: προσπάθεια ένταξης της Πληροφορικής σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα ως μέσο στήριξης της διδακτικής διαδικασίας (εποπτικό εργαλείο) ή ως γνωστικό εργαλείο που στοχεύει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως κριτική σκέψη, αναζήτηση πληροφοριών και επικοινωνία.