Μελέτη της εξέλιξης των στρατηγικών διατύπωσης και επαναδιατύπωσης ερωτημάτων σε μηχανές αναζήτησης - Παρίση, Μαριολένη; Κόμης, Βασίλειος (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2023)
Η παρούσα εργασία εξετάζει την επίδραση δύο παραγόντων στην εξέλιξη των στρατηγικών διατύπωσης και επαναδιατύπωσης ερωτημάτων σε μηχανές αναζήτησης που αναπτύσσουν φοιτητές/τριες στο πλαίσιο της επίλυσης τριών πληροφοριακών προβλημάτων. Ειδικότερα, η έρευνα επιδιώκει τη μελέτη της α) επίδρασης από την παρακολούθηση μιας διδακτικής παρέμβασης σε σχέση με τη διαδικασία αναζήτησης και τα βασικά εργαλεία του Διαδικτύου και β) της επίδρασης από την εξοικείωσή τους με ένα συγκεκριμένο θεματικό πεδίο (ΤΠΕ στην Εκπαίδευση). Πρόκειται για μια μελέτη περίπτωσης στην οποία συμμετείχαν 40 φοιτητές/τριες του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο της παρακολούθησης ενός υποχρεωτικού μαθήματος. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η γνώση του πεδίου αναζήτησης είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την διατύπωση του πρώτου ερωτήματος και την επαναδιατύπωση ερωτημάτων. Επίσης, προέκυψε ότι η διδακτική παρέμβαση επέδρασε στις χρησιμοποιούμενες στρατηγικές που εμφάνισαν οι φοιτητές/τριες μετά την εφαρμογή της.