Η ανάπτυξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και η προσφορά του στην εκπαίδευση που προσφέρει το τυπικό εκπαιδευτικό μας σύστημα - Λυκουργιώτης, Αλέξης (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2023)
Στο πλαίσιο της παρέμβασης μου προτίθεμαι να διερευνήσω το ζήτημα που αφορά την επίδραση που μπορεί να είχε η λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στα εκπαιδευτικά πράγματα στη χώρα μας. Ιδιαίτερα με ενδιαφέρει να εξετάσω την όποια επίδραση του στην εκπαίδευση που προσφέρει το παραδοσιακό εκπαιδευτικό μας σύστημα σε οποιαδήποτε βαθμίδα. Αυτό όπως θα δείξω πράγματι έγινε αφενός μέσω της διάδοσης σημαντικών όψεων της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και αφετέρου μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων, σχεδιασμένων για εκπαιδευτικούς των δύο πρώτων εκπαιδευτικών βαθμίδων. Πριν όμως ασχοληθώ με αυτά θα μου επιτρέψετε να σκιαγραφήσω τα πρώτα βήματα της ανάπτυξης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, τα οποία συνδέονται με την εν λόγω επίδρασή του στην παραδοσιακή μας εκπαίδευση.