Διερεύνηση αντιλήψεων μαθητών/τριών Γυμνασίου για τα μοντέλα από τη συμμετοχή τους σε διδακτική παρέμβαση βασισμένη στα μοντέλα - Πετρίδου, Ελένη; Σούλιος, Ιωάννης; Ψύλλος, Δημήτρης (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2023)
Εφαρμόσαμε μία διδακτική παρέμβαση βασισμένη στα μοντέλα που αποτελείται από δύο τρίωρα εκπαιδευτικά σενάρια σε μαθητές/τριες Γ’ Γυμνασίου. Οι μαθητές/τριες συμμετείχαν ενεργά στην προβλεπτική χρήση έτοιμων προσομοιωμένων μοντέλων που αναπτύξαμε για τις ανάγκες της διδασκαλίας. Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να διερευνήσουμε τις αντιλήψεις των μαθητών/τριών πριν και μετά τη διδακτική παρέμβαση. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τα γραπτά αρχικά και τελικά ερωτηματολόγια των μαθητών/τριών για τα μοντέλα και τις συζητήσεις ανάμεσα στους μαθητές/τριες και τη διδάσκουσα έδειξαν ότι οι μαθητές/τριες εμφάνισαν σημαντική πρόοδο στις αντιλήψεις τους για τη φύση του μοντέλου, τη λειτουργία του και το θέμα της αλλαγής του. Επίσης, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν με επιτυχία στη προβλεπτική χρήση των μοντέλων και οι εντυπώσεις τους από τη διδασκαλία είναι ενθαρρυντικές για την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην ένταξη των μοντέλων στην υποχρεωτική εκπαίδευση.