Προβλέποντας την επίδοση μαθητών χρησιμοποιώντας τεχνικές εξόρυξης γνώσης: Μια μελέτη περίπτωσης - Κωτσιαντής, Σ.; Παπανικολάου, Δ.; Πιντέλας, Π. (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2023)
Σε αυτή την εργασία μελετάμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τεχνικές εξόρυξης γνώσης σε εκπαιδευτικά δεδομένα προκειμένου να επιτύχουμε την πρόγνωση της επίδοσης ενός μαθητή. Kύριος στόχος μας είναι ο έγκαιρος εντοπισμός των αδύνατων μαθητών ώστε να μπορέσουμε να τους προσφέρουμε πρόσθετη στήριξη με σκοπό να βελτιώσουν την επίδοσή τους και να μην αποτυγχάνουν στις τελικές εξετάσεις του μαθήματος. χρησιμοποιήσαμε μερικούς από τους κυριότερους αλγόριθμος κατηγοριοποίησης όπως τα δέντρα απόφασης, τους αλγόριθμους κατασκευής κανόνων, τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, τις μηχανές διανυσμάτων υποστήριξης, τους κ-κοντινότερους γείτονες και τέλος τους αλγορίθμους στατιστικής ταξινόμησης. Tα δεδομένα μας προέρχονταν από το μάθημα της Γεωγραφίας Α’ και Β΄ Γυμνασίου. Αφού δημιουργήσαμε ένα μοντέλο προγνώσεις αξιολογήσαμε διάφορες περιπτώσεις κατηγοριοποίησης κάνοντας χρήση των παραπάνω αλγορίθμων. Τέλος κατασκευάσαμε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρόγνωση με πολύ μεγάλη ακρίβεια.