Alice ή App Inventor. Ποιό Προγραμματιστικό Περιβάλλον να επιλέξω για τη Διδασκαλία του Προγραμματισμού στην Α’ Λυκείου; - Παπαδάκης, Στ.; Ορφανάκης, Β. (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2022)
Η διδασκαλία του προγραμματισμού είναι δύσκολη και ως εκ τούτου, είναι φυσικό, οι εμπλεκόμενοι στην εκπαιδευτική διαδικασία να αναζητούν τρόπους να διευκολύνουν τη διδακτική δραστηριότητα μέσω της ανάπτυξης νέων διδακτικών εργαλείων. Τα οπτικά περιβάλλοντα προγραμματισμού είναι από τα πιο δημοφιλή νέα εργαλεία καθώς παρέχουν ένα γραφικό περιβάλλον διεπαφής για την κατασκευή του κώδικα και προβολή ενός προγράμματος. Στην παρούσα εργασία, διερευνούμε τη χρήση του Alice και του App Inventor for Android, τα οποία αναφέρονται στο βιβλίο της Πληροφορικής της Α’ Λυκείου, ως οπτικά περιβάλλοντα προγραμματισμού, από παιδαγωγική και τεχνολογική σκοπιά, προκειμένου να καταλήξουμε ποιο από τα δυο είναι καταλληλότερο για τη διδασκαλία του προγραμματισμού.