Διδακτική Εμπειρία και Επιλογή ΨΜΑ στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Ανίχνευση Προτιμήσεων Μέσω Μοντέλων Διακριτής Επιλογής - Κωστάκη Στέλα-Μαρίνα; Λιναρδάκης Μιχαήλ; Ζαράνης Νικόλαος (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η μελέτη διερευνά εάν και πώς οι προτιμήσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διαφοροποιούνται ως προς γενικά, τεχνικά και διδακτικά χαρακτηριστικά της διδασκαλίας με ΤΠΕ, ανάλογα με τη διδακτική τους εμπειρία. Χρησιμοποιήθηκε η μεθοδολογία των Μοντέλων Διακριτής Επιλογής (Discrete Choice Models - DCMs), με ανάλυση 6.740 επιλογών από 418 εκπαιδευτικούς. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν διαφοροποιήσεις στις προτιμήσεις ανά υπο-ομάδα: οι λιγότερο έμπειροι έδωσαν έμφαση στην Ανθεκτικότητα των ΨΜΑ, ενώ οι πιο έμπειροι στην Παραγωγικότητα. Κοινός δείκτης προτίμησης ήταν η Προσαρμοστικότητα. Η Διαδραστικότητα και η Πρόσβαση χωρίς περιορισμούς αναδείχθηκαν ως σταθερά θετικές παράμετροι. Η τμηματική ανάλυση ανέδειξε προτιμησιακές αποχρώσεις που θα μπορούσαν να παραμείνουν αφανείς σε ενιαία ανάλυση, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα των DCMs στην εκπαιδευτική έρευνα. Τα ευρήματα συμβάλλουν στον σχεδιασμό στοχευμένων επιμορφώσεων και ψηφιακών πόρων, προσαρμοσμένων στα χαρακτηριστικά των εκπαιδευτικών.