Η Ενσωμάτωση των ΤΠΕ στα Σχέδια Μαθημάτων Φυσικής και Πληροφορικής Μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης: Η Περίπτωση του MagicSchool.AI - Τζήκα Ελένη Άννα; Τζήκας Αναστάσιος; Δημητρακοπούλου Αγγελική (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
<div class="elementor-element elementor-element-6ba812b elementor-widget elementor-widget-jet-listing-dynamic-field" data-id="6ba812b" data-element_type="widget" data-widget_type="jet-listing-dynamic-field.default"> Η παρούσα έρευνα εξετάζει την ενσωμάτωση των ΤΠΕ στα σχέδια μαθημάτων Φυσικής και Πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που δημιουργούνται μέσω της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (ΠΤΝ), εστιάζοντας στην πλατφόρμα MagicSchool.AI. Βασισμένη σε παιδαγωγικές προδιαγραφές όπως η Διερευνητική Μάθηση, η Διεπιστημονικότητα και η STEAM, η μελέτη διερευνά τη χρήση της πλατφόρμας ως προς την αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδακτική πρακτική από τους εκπαιδευτικούς. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει ανάλυση περιεχομένου σχεδίων μαθημάτων που δημιουργήθηκαν μέσω του MagicSchool.AI, ακολουθώντας πέντε διαφορετικά στάδια προτροπών, τα οποία ενεργοποιούν με συστηματικό τρόπο έντεκα διαφορετικά εργαλεία αυτού. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πλατφόρμα ενσωματώνει τις ΤΠΕ σε διαφορετικό βαθμό και με διαφορετικό τρόπο στα δύο γνωστικά αντικείμενα. Παράλληλα, αναδεικνύονται προκλήσεις, όπως ανακρίβειες στο εκπαιδευτικό περιεχόμενο και περιορισμοί που σχετίζονται με τεχνικά ζητήματα. Η έρευνα καταδεικνύει ότι το MagicSchool.AI έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς στην ενσωμάτωση των ΤΠΕ στη διδασκαλία, αναδεικνύοντας τις περιοχές που χρήζουν βελτίωσης, καθώς απαιτείται προσεκτική χρήση, κατάλληλη τεχνολογική κατάρτιση και κριτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. <div id="etpearticle-9668" class="elementor-element elementor-element-a0fcd55 elementor-widget__width-auto etpe-article-download elementor-icon-list–layout-traditional elementor-list-item-link-full_width elementor-widget elementor-widget-icon-list" data-id="a0fcd55" data-element_type="widget" data-widget_type="icon-list.default">