Η Αναβλητικότητα και το Σχολικό Άγχος των Εφήβων υπό το Πρίσμα της Πολυδιεργασίας (Multitasking) - Αρμακόλας Στέφανος; Θεοδωροπούλου Νίκη; Καρατράντου Ανθή; Παναγιωτακόπουλος Χρήστος (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η πολυδιεργασία (multitasking) καθώς και η πολυδιεργασία μέσων (media multitasking) αποτελεί αντικείμενο έρευνας τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές, οι έφηβοι τείνουν να επιδεικνύουν μεγαλύτερη άνεση στην πολυδιεργασία, καθώς η τεχνολογία αποτελεί πανταχού παρόν εργαλείο στη ζωή τους. Ωστόσο, πλήθος ερευνών έχουν καταδείξει τις επιπτώσεις της πολυδιεργασίας σε ψυχολογικό, γνωστικό και κοινωνικοσυναισθηματικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρήθηκε να μελετηθεί η συσχέτιση της πολυδιεργασίας με την αύξηση των επιπέδων σχολικού άγχους στους εφήβους και την αναβλητικότητα. Για την υποστήριξη της μελέτης και των ερευνητικών ερωτημάτων, επιλέχθηκε η ποσοτική μέθοδος έρευνας. Το δείγμα αποτέλεσαν 155 μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πολυδιεργασία συσχετίζεται θετικά με την αύξηση της αναβλητικότητας, ενώ δεν φαίνεται να σχετίζεται με το σχολικό άγχος.