Τα Πληθοποριστικά (Crowdsourcing) Project στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες ως Πεδίο Εφαρμογής Μαθησιακών Στόχων και Διδακτικών Μεθόδων των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών - Ξέστερνου Μαρία (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η παρούσα εργασία αφορά στη διερεύνηση απόψεων σχετικά με την ένταξη και αξιοποίηση πληθοποριστικών (Crowdsourcing) πρότζεκτ στο πλαίσιο της διδασκαλίας φιλολογικών μαθημάτων. Τα ερευνητικά πληθοποριστικά έργα των Digital Humanities ανθούν καλώντας εθελοντές/εθελόντριες (το πλήθος) να συμβάλουν με εξ αποστάσεως επεξεργασία (με τα ψηφιακά εργαλεία και με τις ερευνητικές μεθόδους των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών) ψηφιακών αντικειμένων σε κατάλληλα δομημένα ψηφιακά περιβάλλοντα. Η διεθνής βιβλιογραφία υποστηρίζει τα ωφελήματα της μεθόδου για τα ίδια τα έργα αλλά και για τους συμμετέχοντες/συμμετέχουσες. Κατά πόσο θα μπορούσε η πληθοποριστική πρακτική να αξιοποιηθεί και στην εκπαίδευση, εκπληρώνοντας της στοχοθεσία των Προγραμμάτων Σπουδών; Ακολουθείται η ερμηνευτική μέθοδος, με ανάλυση κειμένου των ΠΣ. Έγινε ποιοτική έρευνα με αξιοποίηση ημιδομημένων συνεντεύξεων, σε δείγμα 19 ενεργών εκπαιδευτικών. Διερευνήθηκαν οι απόψεις τους σχετικά με τη σκοπιμότητα και με τους περιορισμούς της ένταξης πληθοποριστικής μεθόδου στη σχολική διδασκαλία. Συμπεραίνεται πως είναι θεμιτό και εφικτό να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση μιας εγκύκλιας παιδείας για να ενισχύσει την επιστημονική τεκμηρίωση των θεωρητικών μαθημάτων και τη διαθεματική τους σύνδεση, υπηρετώντας τους οριζόντιους προσανατολισμούς των προγραμμάτων σπουδών. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η λειτουργική ένταξη στο ωρολόγιο Πρόγραμμα και η συνδρομή της σχολικής διοίκησης για τη στήριξη της εφαρμογής τους.