Βιωματική Κομποστοποίηση στα Σχολεία με Χρήση ΤΠΕ και Εργαστηριακών Μεθόδων Ελέγχου της με Εργαλείο το DNA των Μικροβίων - Ζαχάκη Σοφία; Τσιμέλα Χαρά; Μπουλεογιώργου Ευφημία; Μαζιώτη Θεοδώρα; Μανωλά Καλλιόπη (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά την κομποστοποίηση, μια φυσική διαδικασία ανακύκλωσης οργανικών υλικών σε λίπασμα (κομποστ). Στόχος είναι η ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή των μαθητών στη διαδικασία, με σκοπό την ενίσχυση της οικολογικής τους συνείδησης και την ενσωμάτωση της κομποστοποίησης στα σχολεία. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται κυρίως σε ερευνητικό κέντρο, περιλαμβάνει θεωρητική και βιωματική εκπαίδευση, εργαστηριακές τεχνικές (π.χ. μικροσκοπική παρατήρηση, ηλεκτροφόρηση DNA), καθώς και αξιολόγηση μέσω ερωτηματολογίων. Οι εργαστηριακές τεχνικές συνοδεύονται από ειδικό λογισμικό που έχει ως στόχο την οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων για πιο εύκολη κατανόηση των διαδικασιών σε πραγματικό χρόνο από τους μαθητές. Συμμετείχαν 29 γυμνάσια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με πάνω από 950 μαθητές και 85 καθηγητές. Τα αποτελέσματα δείχνουν ιδιαίτερα θετική αποδοχή και σημαντική εκπαιδευτική αξία. Η χρήση του ειδικού λογισμικού βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν τις διαδικασίες και τεχνικές που ακολούθησαν. Η κομποστοποίηση ήταν επιτυχής και το παραγόμενο κομποστ κατάλληλο για φύτευση. Το πρόγραμμα προάγει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και εξοικειώνει τους μαθητές με σύγχρονες τεχνικές βιολογίας, συμβάλλοντας στην πράσινη μετάβαση των σχολικών μονάδων.