WEBPAQ: Ένα Διαδικτυακό Περιβάλλον Αξιολόγησης για το Μάθημα του Προγραμματισμού - Εφοπούλου Αναστασία; Σατρατζέµη Μάγια; Κλεφτοδήµος Αλέξανδρος (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η παρούσα εισήγηση αναφέρεται στη δηµιουργία ενός διαδικτυακού περιβάλ λοντος αξιολόγησης του µαθήµατος του προγραµµατισµού µε την ονοµασία WEBPAQ (WEB-based PArameterized Quiz). Η σηµαντικότερη διαφορά του WEBPAQ από τα υπόλοιπα περιβάλλοντα διαδικτυακών quiz είναι ο τρόπος δη µιουργίας των ερωτήσεων από τις οποίες αποτελείται το quiz. Χρησιµοποιήσαµε για το σκοπό αυτό όχι στατικές ερωτήσεις όπως συνηθίζεται, αλλά πρότυπα ερω τήσεων στα οποία εµπεριέχεται µια παράµετρος. Το αποτέλεσµα είναι ότι από ένα πρότυπο παράγεται ένα πολύ µεγάλο πλήθος ερωτήσεων και κατά συνέπεια κανένα quiz δεν είναι ίδιο µε τα υπόλοιπα. Το γεγονός αυτό αποτελεί σηµαντικό βοήθηµα για τον εκπαιδευτικό εφόσον µειώνει σηµαντικά το χρόνο που απαιτείται για τη δηµιουργία διαγωνισµάτων και quiz. Το περιβάλλον WEBPAQ παρέχει επίσης ένα σύνολο από χρήσιµες λειτουργίες προς τον καθηγητή καθώς και λεπτοµερή ανάλυση των αποτελεσµάτων της αξιο λόγησης συνολικά και ανά µαθητή.