Περιβάλλοντα Εικονικής Πραγματικότητας, ως Βάση για Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών Περιβαλλόντων - Μικρόπουλος Τ. Α.; Πιντέλας Π.; Χαλκίδης Α. (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2026)
Η Εικονική Πραγματικότητα (ΕΠ) είναι η εξέλιξη στο περιβάλλον διεπαφής του υπολογιστή, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την πλήρη ελευθερία στην πλοήγηση με φυσιολογικούς χειρισμούς, καθώς και με την εμπλοκή των αισθήσεων του χρήστη. Ο όρος Εικονική Πραγματικότητα αποτελεί έναν μύθο, και χρησιμοποιείται σε διαφορετικά πεδία και επίπεδα συζητήσεων, αποπροσανατολίζοντας συχνά το σημερινό χρήστη υπολογιστικών συστημάτων. Στην ερευνητική κοινότητα δεν υπάρχει ένας μόνο κοινά αποδεκτός, σαφής προσδιορισμός του όρου, ούτε μια ομοιομορφία στις κατηγοριοποιήσεις των χρήσεων, στις ταξινομήσεις των εικονικών περιβαλλόντων, ούτε και μονοσήμαντος τρόπος στη χρήση της σχετικής ορολογίας. Έχουν προταθεί κανόνες και συστήματα ταξινόμησης των εικονικών περιβαλλόντων με βάση επιμέρους χαρακτηριστικά ή συνδυασμό στοιχείων τους,. Η συνεδρία εργασίας έχει ως στόχους: • την απομυθοποίηση των όρων που σχετίζονται με την εικονική πραγματικότητα • την παρουσίαση των τεχνολογιών για την υλοποίηση εικονικών περιβαλλόντων • την ανάλυση των τρόπων και της μεθοδολογίας αξιοποίησης των ΕΠ στη μαθησιακή διαδικασία