ΞΕΝΙΟΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ - Δεκόλη Μαργαρίτα (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2023)
Ο Ξένιος είναι ένα δικτυακό περιβάλλον για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο σχολείο που έχει στηριχθεί σε μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική προσέγγιση για την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στα σχολεία και βασίζεται σε ένα ενιαίο πλαίσιο εκπαιδευτικού σεναρίου και ένα σύνολο δραστηριοτήτων βασισμένα στην ιδέα ενός εικονικού ταξιδιού των μαθητών σε μια ξένη χώρα. Η έμφαση από την πλευρά της τεχνολογίας δίνεται στην ενοποίηση διαφόρων τεχνολογιών (τεχνολογίες Web & περιβάλλον Αβάκιο) για τη χρήση του Διαδικτύου με έναν καθοδηγούμενο και θεματικά συνδυαστικό τρόπο και τη δημιουργία μικρόκοσμων υψηλής διαδραστικότητας. Ο Ξένιος χαρακτηρίζεται από ένα εύρος επιλογών που παρέχει στον καθηγητή ανάλογα με το περιεχόμενο της διδασκαλίας του ή το επίπεδο των μαθητών του. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί για λίγες ή πολλές ώρες διδασκαλίας, τα τμήματά του μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτόνομα και η αρχιτεκτονική του από τεχνικής πλευράς (υβριδικό μοντέλο) μπορεί να δώσει ευελιξία στην οργάνωση του μαθήματος των ξένων γλωσσών στο σχολικό εργαστήριο. Η κύρια σχεδιαστική αρχή της παιδαγωγικής καθώς και της τεχνολογικής του προσέγγισης είναι η «ανοιχτού-τύπου» δόμηση του υλικού του, αφήνοντας έτσι περιθώρια για την εξέλιξη των υπαρχόντων ή την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων από τον καθηγητή.