Εθισμός και ασφάλεια στο Διαδίκτυο - Χαράλαμπος Σφέτσος (Συνέδρια της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση, 2023)
Το Διαδίκτυο στις ημέρες μας αναμφίβολα συναρτάται με ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το χρησιμοποιούμε ευρέως για την επικοινωνία, την ενημέρωση και την ψυχαγωγία μας, ενώ η πρόσφατη πανδημία του covid-2019 ανέδειξε στο ευρύ κοινό και την καταλυτική συνεισφορά του μέσου στη διδασκαλία και στη μάθηση όλων των ηλικιακών ομάδων, ακόμα και των μικρών μαθητών του Δημοτικού. Στο Διαδίκτυο λοιπόν, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε ένα πραγματικά απέραντο εικονικό χώρο γεμάτο ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ελκυστικές δραστηριότητες. Ωστόσο, ο αχανής αυτός ιδεατός κόσμος δεν είναι πάντοτε και τόσο ασφαλής ενώ όλο και συχνότερα γινόμαστε δέκτες μηνυμάτων που αφορούν χρήστες, ιδίως νέους, οι οποίοι αδυνατώντας να ελέγξουν την ορθή χρήση του Διαδικτύου σπαταλούν πολλές ώρες καθημερινά μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή με σοβαρές επακόλουθες επιπτώσεις. Οι κίνδυνοι που απορρέουν από τον εθισμό αλλά και την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου προκύπτουν και ερευνητικά ενώ στο πλαίσιο της παρούσας συγγραφής παρουσιάζονται και τρεις ενδεικτικές μελέτες περίπτωσης με θύματα ανηλίκους οι οποίες συνέβησαν στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα εξετάζοντας τη θυματοποίηση των ανηλίκων που δύναται να προέλθει από τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο αλλά και γενικότερα τους κινδύνους που απορρέουν από αυτό παρατίθενται ενδεικτικοί τρόποι παρέμβασης αλλά και χρηστικές συμβουλές προς τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τα ίδια τα παιδιά ώστε μέσω της ενημέρωσης να περιοριστεί η έκταση του φαινομένου.