Η χρυσή προτομή του Σεπτίμιου Σεβήρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Η τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωσή της και οι προβληματισμοί που προέκυψαν


Ε. Λαϊνίδου
Μ. Δάρρα
Ε. Σέγκλια
Ι. Κουκή
Α. Χριστοφόρου
Ε. Γκουντάκου
Χ. Αραμπατζής
Περίληψη

Η χρυσή προτομή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Σεπτίμου Σεβήρου (193-211 μ.Χ.) από την Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου αποτελεί εμβληματικό έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κομοτηνής και ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ευρήματα του είδους του παγκοσμίως. Η παρούσα επιτοίχια ανάρτηση παρουσιάζει τις δύο μεθόδους τρισδιάστατης ψηφιακής αποτύπωσης που εφαρμόστηκαν στο αντικείμενο κατά το 2019 (στα πλαίσια σύμβασης της ΕΦΑ Ροδόπης - ΑΔΑ: 78ΨΩ4653Π4-3E6- με τον κ. Νικόλαο Παντελαίο), προκειμένου να δημιουργηθεί μελλοντικά αντίγραφό του προς έκθεση.


Οι μέθοδοι αυτοί είναι: 1) Η ψηφιακή σάρωση με laser Handyscan [1,2], όπου η αποτύπωση του όγκου γίνεται με τη πρόσπτωση ακτίνων laser, σε επιλεγμένες συχνότητες, σε διασταύρωση και η αντιγραφή της αντανάκλασής της από στερεοσκοπικές κάμερες, 2) η σάρωση με δομημένο φωτισμό Imetric όπου η αποτύπωση του όγκου γίνεται με τη πρόσπτωση λευκού φωτός χαμηλής συχνότητας, σε κάθετες λεπτές γραμμές, με εναλλαγή χρονικού μοτίβου, λευκού – μαύρου [3,4]. Στην περίπτωση της ψηφιακής σάρωσης με laser, η αντανάκλαση της φωτεινής πηγής στην επιφάνεια του χρυσού αντικειμένου απαιτούσε ειδική επικάλυψη της προτομής, μια επεμβατική μέθοδος που απορρίφθηκε, και η αναζήτηση μιας μη επεμβατικής μεθόδου οδήγησε στην επιλογή της σάρωσης με δομημένο φωτισμό. Η ιδιαιτερότητα της τεχνολογίας κατασκευής της χρυσής προτομής αποτέλεσε πρόκληση ως προς την αντιμετώπισή της, σύμφωνα με τα σύγχρονα ζητήματα της δεοντολογίας της Συντήρησης.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Proceedings of the Conference
Λήψεις
Βιογραφικά Συγγραφέων
Ε. Λαϊνίδου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης - Αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής

Λαϊνίδου Ευαγγελία. Τμηματάρχης Συντήρησης ΕΦΑ Ροδόπης

Ονομάζομαι Λαινίδου Ευαγγελία, γεννήθηκα στην Αλεξανδρούπολη είμαι έγγαμη με τρία παιδιά. Από 1984 εργάζομαι ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής  ΕΦΑ Ροδόπης του ΥΠΠΟΑ με βαθμό Α΄. Και τίτλο σπουδών απολυτήριο λυκείου. Τοποθετήθηκα ως Προϊσταμένη στο τμήμα συντήρησης από το 2007 έως και σήμερα.

Μ. Δάρρα , Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης - Αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής

Δάρρα Μαρία, ΔΕ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΕΦΑ Ροδόπης

Ονομάζομαι Δάρρα Μαρία, γεννήθηκα και ζω στην Κομοτηνή. Είμαι απόφοιτος του Κρατικού Ι.Ε.Κ. Ξάνθης στις ειδικότητες ''Τεχνικός συντήρησης Έργων Τέχνης'' και ''Τεχνικός συντήρησης Έργων Ζωγραφικής''. Από το 1999 έως το 2006 εργάστηκα με σύμβαση ορισμένου χρόνου στις πρώην ΙΘ΄ και ΙΗ΄ΕΠΚΑ νυν ΕΦΑ Κομοτηνής και Καβάλας αντίστοιχα, ως συντηρήτρια σε αναστηλωτικά και ανασκαφικά έργα . Τον Μάρτιο του 2006 τακτοποιήθηκα στο Υπουργείο Πολιτισμού με σύμβαση αορίστου χρόνου και ανήκω στο δυναμικό της ΕΦΑ Ροδόπης. Το έργο μου συνεχίστηκε τόσο εντός του εργαστηρίου όσο και στο πεδίο καθώς και στην σύνταξη μελετών για την ένταξη έργων της ΕΦΑ Ροδόπης.

Ε. Σέγκλια, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης - Αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής

Σέγκλια Ελένη,  Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης ΤΕ

Ι. Κουκή, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης - Αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής

Κουκή     Ιάσμη, ΤΕ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΕΦΑ Ροδόπης​

 Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Πτυχίο Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τ.Ε.Ι. Αθήνας (2014). Παρακολούθηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Συντήρηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΠΑΔΑ (2020-). Ειδίκευση στη συντήρηση τοιχογραφιών, βιβλίων  και χαρτώων αντικειμένων. Η εργασιακή εμπειρία περιλαμβάνει συνεργασία με την εταιρία ¨Ι. Σπανός & ΣΙΑ Ο.Ε.¨(2015- 2016), καθώς και με δημόσιους φορείς της ΕΦΑ Χίου (2017 – 2018), ΕΦΑ Καβάλας (2018 – 2019) και ΕΦΑ Ροδόπης (2019 - σήμερα).

Α. Χριστοφόρου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης - Αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής

Χριστοφόρου Αλεξάνδρα-Αλεξία, ΔΕ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΕΦΑ Ροδόπης

Ονομάζομαι Χριστοφόρου Αλεξάνδρα Αλεξία, γεννήθηκα στην Αλεξανδρούπολη ν.Έβρου και τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι στο νομό Ροδόπης. Είμαι πτυχιούχος δημόσιου Ι.Ε.Κ από το 2001 στην ειδικότητα: Τεχνικός Συντήρησης  Έργων Τέχνης. Εργάστηκα ως συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ΔΕ με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες έργων που υπόκεινται στο ΥΠΠΟΑ (ΕΦ.Α ΡΟΔΟΠΗΣ, ΕΦ.Α ΕΒΡΟΥ, Τ.Δ.ΠΕ.Α.Ε) από το 2001 μέχρι και σήμερα. Κατά τα χρονικά αυτά διαστήματα ασχολήθηκα με τη συντήρηση αντικειμένων από μέταλλο, κεραμικό, λίθο και οργανικό υλικό (ξύλο).

Ε. Γκουντάκου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης - Αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής

Γκουντάκου Ευαγγελία, ΔΕ Συντηρήτρια Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, ΕΦΑ Ροδόπης 

Ευαγγελία Γκουντάκου : Κατέχω δύο ισότιμα διπλώματα επαγγελματικής κατάρτισης με  εξειδίκευση στην Συντήρησης έργων τέχνης και έργων ζωγραφικής (ΟΕΕΚ - ΕΟΠΠΕΠ).

Εργάστηκα σε Εφορείες αρχαιοτήτων στην Ανατολική Μακεδονία την Θράκη και τα νησιά του βορείου αιγαίου, σε έργα επανέκθεσης μουσείων , αναστηλωτικά και ανασκαφικά με κύριο αντικείμενο την συντήρηση  και αποκατάσταση ευρημάτων  από πηλό, μέταλλο, οστά και πέτρα, καθώς και την παροχή μέτρων συντήρησης in situ. Έχω συμμετάσχει σε προγράμματα συντήρησης ευρημάτων στην Γαλλική αρχαιολογική σχολή και στο Πανεπιστήμιο Libre de Bruxelles