Σύγχρονες τεχνικές συντήρησης και αναπαράστασης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς μέσω νέων ψηφιακών εργαλείων τρισδιάστατης μοντελοποίησης


Εξώφυλλο πρακτικών συνεδρίου "Συντηρητές σε Ψηφιακό Περιβάλλον"
Δημοσιευμένα: Ιουλ 30, 2024
Λέξεις-κλειδιά:
ψηφιακή τεκμηρίωση τεκμηρίωση συντήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς τεχνικές αναπαράστασης τρισδιάστατη μοντελοποίηση
Θ. Ανδρουλάκη
Π. Παρθένιος
Περίληψη

Τις τελευταίες δεκαετίες οι ψηφιακές τεχνολογίες εξελίσσονται συνεχώς και βρίσκουν πολλές εφαρμογές στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εμβυθισμένη απεικόνιση, η ψηφιακή αποτύπωση και αναπαράσταση αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων και οι εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας είναι μόνο μερικά δυνητικά εργαλεία, διαθέσιμα για τη μελέτη του παρελθόντος.


Σήμερα στα εργαστήρια συντήρησης οι προκλήσεις για ποικίλες εφαρμογές των ψηφιακών τεχνολογιών είναι καθημερινές. Ειδικά η παραγωγή και η χρήση τρισδιάστατων μοντέλων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και ευρημάτων διευρύνεται συνεχώς και μπορεί να χρησιμεύσει για την αποτύπωση και προβολή τέχνεργων, για ψηφιακή περιήγηση σε μνημεία απομακρυσμένα, με δύσκολη πρόσβαση ή κατεστραμμένα· για την καταγραφή φθορών. Ειδικά στα εργαστήρια συντήρησης ενός σύγχρονου μουσείου η ψηφιακή μοντελοποίηση μνημείων και ευρημάτων είναι δυναμικό εργαλείο στην αποτύπωση της αρχικής κατάστασης, στην αποτύπωση αντικειμένων πριν την απομάκρυνση τους από την ανασκαφή, στην καταγραφή και στην αποτύπωση των εργασιών από τα στάδια συντήρησης και στην απόδοση της τελικής κατάστασης.


Στο Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης έχουν πραγματοποιηθεί σχετικές έρευνες οι οποίες στη συνέχεια εφαρμόστηκαν σε μνημεία και αρχαιολογικά ευρήματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Proceedings of the Conference
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Θ. Ανδρουλάκη, Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων

Η Θεανώ Ανδρουλάκη είναι μόνιμη υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ στην Εφορεία  Αρχαιοτήτων Χανίων, απόφοιτη του τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων  Τέχνης, της ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας και κάτοχος MSc από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνίου Κρήτης, με ειδίκευση στη τρισδιάστατη μοντελοποίηση. Εργάζεται από το 1994 στη συντήρηση ανασκαφικών ευρημάτων στα εργαστήρια και στο πεδίο, αρχικά με σύμβαση στην ΚΓ’ και στην ΚΕ ΕΠΚΑ, στην 13η και στην 28η ΕΒΑ μέχρι τη μονιμοποιήση στο ΥΠΠΟΑ, το 2005. Σήμερα εργάζεται στα εργαστήρια του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων για το έργο της μεταφοράς και της επανέκθεσης του Μουσείου. Παράλληλα κατά διαστήματα διδάσκει στο τμήμα “Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων” του Δημόσιου ΙΕΚ Χανίων.