Δημιουργώντας συνδέσεις: Η τεκμηρίωση της διατήρησης στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος


Δημοσιευμένα: Ιουλ 30, 2024
Λέξεις-κλειδιά:
διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς τεκμηρίωση ψηφιακή τεκμηρίωση
Ν. Σαρρής
Ζ. Γκιννή
Περίληψη

Η τεκμηρίωση στο πλαίσιο συντήρησης περιλαμβάνει το σύνολο των αρχείων που προκύπτουν κατά την εξέταση, την ανάλυση, τις δοκιμές, τη συντήρηση, την έκθεση και τη φύλαξη ενός αντικειμένου ή μίας συλλογής. Σε ιδρύματα όπως οι βιβλιοθήκες και τα αρχεία, οι συντηρητές καλούνται να συνεργαστούν με βιβλιοθηκονόμους, αρχειονόμους και ιστορικούς, προκειμένου να αναπτύξουν πολιτικές και πρακτικές για την οργάνωση και τη μόνιμη διατήρηση των αρχείων της τεκμηρίωσης εντός του Υπηρεσιακού Αρχείου του Φορέα. Η ανακοίνωση αυτή παρουσιάζει το σύστημα διαχείρισης των εργασιών διατήρησης και ψηφιακής τεκμηρίωσης (Conservation Documentation System) που χρησιμοποιείται στο εργαστήριο συντήρησης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ)

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Proceedings of the Conference
Λήψεις
Βιογραφικά Συγγραφέων
Ν. Σαρρής, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Δρ Νικόλας Σαρρής

Ο Δρ Νικόλας Σαρρής είναι συντηρητής χαρτιού και βιβλίων στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στη Ζάκυνθο και υπεύθυνος του εργαστηρίου συντήρησης χειρογράφων της Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στην Πάτμο. Έχει εργαστεί ως συντηρητής βιβλίων στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου και υπήρξε μέλος του St Catherine’s Library Conservation Project στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά από το 2001. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα για τη συντήρηση, έρευνα και εκπαίδευση στη συντήρηση βιβλίων στην Αίγυπτο, το Ιράκ, την Αιθιοπία, την Τουρκία και την Ευρώπη και έχει παραδώσει σεμινάρια και διαλέξεις διεθνώς σε θέματα  που αφορούν στη συντήρηση βιβλίων και τις ιστορικές βιβλιοδεσίες. Έλαβε τον διδακτορικό του τίτλο από το University of the Arts London για τη μελέτη του στις διακοσμημένες βιβλιοδεσίες των χειρογράφων της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Ζ. Γκιννή, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Η Δρ. Zωή Γκιννή εργάζεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, με αντικείμενο την προληπτική και την επεμβατική συντήρηση, την εφαρμοσμένη έρευνα και τα προγράμματα διατήρησης. Σχεδιάζει και συμμετέχει σε δράσεις της Υπηρεσίας Συντήρησης και ήταν μέλος της ομάδας διαχείρισης της μεταφορά της Εθνικής βιβλιοθήκης στο ΚΠΙΣΝ που ολοκληρώθηκε το 2018.

Έως το 2016 εργάζονταν στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων ως Υπεύθυνη του εργαστηρίου συντήρησης Χαρτιού, είχε την επίβλεψη έργων συντήρησης χρηματοδοτούμενων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα, συνέταξε πλήθος μελετών συντήρησης, ασχολήθηκε με την εφαρμοσμένη έρευνα και την οργάνωση και στήσιμο εκθέσεων. Είναι συνεργάτης του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) και στο παρελθόν υπήρξε εισηγήτρια στο ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ. Συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα του IIC και του ΙCCROM και συνεργάστηκε με την UNESCO και ιδρύματα του εξωτερικού.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης - ΠΑΔΑ, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Camberwell College of Arts -The University of the Arts στο Λονδίνο και διδακτορικό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστημίου Αιγαίου- Τμήμα Πολιτισμικής Πληροφορίας και Τεχνολογίας.

Είναι Fellow του International Institute of Conservation of Historic and Artistic Works και μέλος της Ομάδας Συντήρησης του ICOM-GR.