Κοινωνιολογική προσέγγιση των απόψεων μαθητών για το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα (2012-2013)


Δημοσιευμένα: May 6, 2016
Λέξεις-κλειδιά:
εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απόψεις τελειοφοίτων μαθητών εκπαιδευτικοί- επαγγελματικοί στόχοι νεανική κουλτούρα εκπαιδευτικό περιβάλλον
Λέλα Γώγου
Ευαγγελία Καλεράντε
Περίληψη

Στο άρθρο μας καταγράφεται η  έρευνα και τα συμπεράσματα, που βασίζονται στις απόψεις  τελειοφοίτων μαθητών Λυκείου για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο. Η έρευνα διεξήχθη, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, το σχολικό έτος 2012-2013. Πραγματοποιήσαμε την έρευνα στην Β΄ Εκπαιδευτική Περιφέρεια Αττικής, χρησιμοποιώντας ημι-δομημένες συνεντεύξεις, σε συγκεκριμένο δείγμα που προέκυψε με τη μέθοδο της χιονοστιβάδας. Επικεντρωθήκαμε στον λόγο των κοινωνικών υποκειμένων, που είναι τελειόφοιτοι Λυκείου, προκειμένου να αναδειχθούν ζητήματα για τη λειτουργία ή δυσλειτουργία του εξεταστικού συστήματος, την αποτελεσματικότητα ή μη αποτελεσματικότητα του και πώς τα ίδια τα υποκείμενα βιώνουν την παρουσία τους στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου διαμορφώνουν εκπαιδευτικούς και επαγγελματικούς στόχους.

Στα αποτελέσματα της έρευνας μας επισημαίνουμε ότι φαίνεται οι μαθητές να αποδοκιμάζουν την εξεταστική διαδικασία ως αναποτελεσματική, διότι, ούτε ο γενικότερος στόχος της επιλογής των καλύτερων μαθητών επιτυγχάνεται, ούτε ο μαθητής ικανοποιεί τις προσωπικές του επιθυμίες. Προκρίνουν ένα σύστημα εξετάσεων που προϋποθέτει τη φοίτηση σε σχολές που έχουν  επιλεγεί από μαθητές  που ανταποκρίνονται στα δικά τους ενδιαφέροντα. Επίσης, αναγνωρίζουν ότι η φροντιστηριακή εκπαίδευση είναι μια αναγκαία διαδικασία για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, διότι το σχολείο δυσλειτουργεί. Στα θέματα που επισημαίνουν  είναι και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του Λυκείου. Παρατηρούμε ότι επικεντρώνονται σε μετασχηματισμούς δομών, χωρίς να εντάσσουν στις εκπαιδευτικές δομές τις έννοιες του πολιτικού λόγου και τη σημασιολόγηση της κοινωνικής ανισότητας. Παρουσιάζουν μια αποσπασματική προσέγγιση, στην  οποία δεν συναρθρώνται οι προτάσεις τους  με αντίστοιχους πολιτικούς λόγους.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Εισηγήσεις
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικά Συγγραφέων
Λέλα Γώγου
Καθηγήτρια
Ευαγγελία Καλεράντε
Επίκουρη καθηγήτρια